2009-04-16

Nr. 16. Velykos Bolivijoj

Didžioji savaitė. Pirmadienis, antradienis, trečiadienis – įprasta kaip ir visada. Ketvirtadienis – bažnyčių lankymas, penktadienis – 12 patiekalų, Kryžiaus kelias, šeštadienio vakare – Velykų vigilija, sekmadienis kaip ir visi sekmadieniai.

Truputį plačiau.

Lietuvoj: Didysis ketvirtadienis – paskutinės vakarienės minėjimo diena. Šią dieną Kristus, su apaštalais valgydamas paskutinę vakarienę, įsteigė Švenčiausiąjį Sakramentą bei kunigystę. Didysis ketvirtadienis – taip pat ir Kristaus suėmimo Alyvų sode ir jo kančios pradžios diena. Bažnyčiose per Šv. Mišias tą dieną užsigavi, t.y. nutyla varpai ir vargonai, kurie tylės iki Didžiojo šetadienio pamaldų. Nuo varpų nutilimo iki suskambėjimo Didįjį šeštadienį laikytasi „juodojo pasninko“. Kai kas tomis dienomis visai nevalgė, kiti – tik duoną ir vandenį.

Bolivijoj – vakarop po visų darbų visi iškleiauja lankyti bažnyčių. Sako kad tai simbolizuoja kristaus kelia kai jį tampė iš vienos vietos į kitą per Kristaus teismą. Ką aš žinau…. Esmė ta, kad nuo 22.00 iki 24.00 val - žmonių centre tiek daug, kad į bažnyčia sunku patekti. Žmonių kaip per kokius atlaidus Šiluvoj ar Žemaičių kalvarijoj… Tą vakarą kadangi turėjau nedaug laiko, aplankėm tik 8 bažnyčias ir dar tris kitą rytą. Iš viso 11 :)



Lietuvoj: Didysis penktadienis – Kristaus kančios ir mirties minėjimo diena. Vakare bažnyčioje laikomos ypatingos pamaldos, kuriose prisimenant Kristaus kančią pagarbinamas krikščionybės simbolis – kryžius. Viename iš altorių įrengiamas gražiai papuoštas Kristaus kapas, į kurį kunigas perneša švč. Sakramentą.

Bolivijoj – kryžiaus kelio procesija. Visose bažnyčiose, milijonas žmonių eina paskui nešamą kryžių ir kitas relikvijas, nuo kurių nuvalomos dulkės du kartus per metus – didįjį penktadienį ir tos atitinkamos bažnyčios globėjo dieną.





Tačiau kas įdomiausia, kad Bolivijoj šią lietuviško sauso pasninko dieną gaminama 12 patiekalų. Prisivalgo kaip tūzai. Panašiai kaip pas mus per Kūčias. Ne visos šeimos turi tradiciją gaminti 12 patiekalų, tačiau būtinai visi valgo ryžius su pienu. Tradicinis šios dienos patiekalas. Aš buvau svečiuose, taigi prašom susipažinti su meniu (nuotraukų kokybė prasta dėl prasto apšvietimo):

1. Įžanga – salota, tunas, pomidoras.
2. Sopa de huevo con queso y papa – kiaušinio sriuba su sūriu ir bulve.
3. Torrejas – kepti ryžiau su kiaušiniu.
4. Pastel de fideo – makaronų apkepas
5. Habas - pupos
6. Salotos – pomidoras, svogūnas, sūris, quilquina
7. Žuvis pagaminta orkaitėje
8. Bulvės keptos grietinėlėj su sūriu
9. Ryžiai
10. Duona
11. Ryžiai su pienu
12. Keksas



Šeštadienis, nieko ypatinga. Jokių kiaušinių dažymo ar ko panašaus. Čia vyrauja tik šokoladinių kiašinių tradicija.

Sekmadienis. Irgi diena kaip diena. Savaitgalis. Buvau namuose, pakalbėjau su visais kas tik buvo on line ;) O popiet suorganizavau kiaušinių dažymą vašku savo namuose. Mano kaimynės iš apačios taip “užsikabliavo”, kad net kiaušinių pritrūko. Nuotraukos kairėj pusėj – mano dažyti kiaušiniai, dešinėj pusėj – mano kaimynių (Viviana 8 m., Daniela 17 m. ir Siusana virš 30 m.).



Jos pirmą kartą gyvenime dažė ir gavosi labai gražiai. Tiesa? ;) O tie tokie kvadratiniai kiaušiniai šalia – vaikų daryti (balionas, laikraštis, klijai, dažai).

Tai va, tokios buvo mano Velykos Bolivijoj.

DAUGIAU NUOTRAUKŲ / MAS FOTOS / MORE PHOTOS

Komentarų nėra: