2008-01-20

ISTORIJOS IS ISPANIJOS 2006 m. vasaris – birzelis

TURINYS

1.
Vasario 27 d.
Izanga i istorijas is Ispanijos: 1. Stereotipai keiciasi...

2.
Kovo 7 d.
2. Nesuplanuotas savaitgalis: Increible!!! Impresionante!!! Cositos como teatro de danza y musica, colinas y lluvia, semillitas y primavera...

3.
Kovo 13 d.
3. Que vida tan dura….

4.
Kovo 24 d.
4. Idomu... + foto

Kovo 28 d.
Vaizdu intarpelis 3.1. Que vida tan dura….

Balandzio 3 d.
4.1. Ispudziai is Ispanijos (Astos ispudziai)

5.
Balandzio 4 d.
5. ¡¡¡¡ Bagyra dziunglese !!!!

6.
Balandzio 24 d.
6. ¡¡¡¡ 5 dienos, 115 km., 18 euru, 2 pusles, pati viena.... ir kiti saunus dalykeliai !!!!!

7.
Geguzes 4 d.
7. Jura ir kalnai, skautai ir draugai..._senienu kampelis

8.
Geguzes 11 d
8. Fotosesija – visur tik as

9.
Geguzes 13 d.
9. Pietu Ispanija pries savaite

10.
Birzelio 5 d.
10. Po ilgos pertraukos...

11.
Birzelio 7 d.
11. Silpnu nervu skaitytojams – nerekomenduojama

12.
Birzelio 24 d.
12. ¡¡¡¡ VISKAAASSSSS!!!!!!!

13
Birzelio 26 d.
13. Su trylika ir pabaigsiu siuos pasakojimus :)


Vasario 27 d.Izanga i istorijas is Ispanijos: 1. Stereotipai keiciasi...
¡¡¡ Labas visiems !!! Mama, Toma, Jurga, Dovile, Erika, Inga, Violeta, Asta, Ieva, Sebastien, Lorena, Emmanuel, Peter, Claudia ir Nacho!!!

Siandien prasidejo trecia savaite kaip as esu Ispanijoje, Don Kichoto autoriaus Servanteso gimtineje Alcala de Henares (kas nezino 30 km nuo Madrido i rytus. Placiau www.ayto-alcaladehenares.es). Nusprendziau pasekti keletos savo draugu pavyzdziu (kurie megsta rasyti kronikas, pasakas ar siaip visokias istorijas) ir karts nuo karto papasakosiu svarbiausius cia isgyventus ir patirtus ispudzius. Nes noriu su kiekvienu is jusu pasidalinti tuo, kuo cia gyvenu, todel siusiu bendrai visiems ir jau kas nores kokiu smulkesniu detaliu kokiais nors klausimais - rasykit, gal ir atsakysiu atsakysiu :)

Pirmiausia susipazinkim kas esate siame sarase. Mano mama manau visi (bent jau beveik visi) pazistate ir zinot, kad ji megeja viska zinoti, tai butu keista, jei jos siame sarase nebutu :) Tada kelios drauges is Klaipedos, esamos ir buvusios bendru mokslo saknu kramtymo drauges, skaute ir savanoriai is Vilniaus, kuriems bus labai gerai palavinti lietuviu kalbos igudzius :) Beje, as ne vienintele cia ne Lietuvoj. Si kompanija labai ivairi: kas Sankt Peterburge, kas Graikijoj ar Italijoj, o kas pacioj Lietuvoj bando lietuviu gyvenimo ypatumus suprasti... Tikiuosi visiems gerai sekasi ir kuo toliau vis geriau, nes tas gyvenimas toks lengvas siais laikais. Kai uzpuola sunkumai ar nelaimes susiburi greit i kruva ir bedos lengviau isgyvenamos ir ne tokios dideles atrodo.

Taigi, izanga baigiasi ir prasideda pirmoji dalis... O stereotipai keiciasi mano galvoje apie ispaniskus orus. Man (kaip ir daugeliui kitu lietvuviu) Ispanija asocijuojasi su tokiais zodziais kaip saule, pastovus karstis (na gerai, ziema galbut tik siluma) ir taip toliau ir panasiai. Ir ka jus manot??? Ogi visai ne! Praejusia nakti snigo Madride!!! Ne siaip kur kalnuose ar kaimely prie kalnu, kur orai keiciasi tik vejui paputus, bet cia pacioj sostinej. Ir snigo ne siaip kad iskart istripsta sniegas, bet taip kad medziai buvo balti! Tai cia dabar, o kai atvaziavau pirma diena pries dvi savaites buvo 18-20 laipsniu silumos ir as buvau trumpom rankovem! O dabar kasdien salu, nes niekaip negaliu persiorientuoti, kad cia orai yra labai nepastovus ir nepgonozuojami. Jei ryte sviecia saule, jokios garantijos kad popiet nepakils vejas (ir apskritai cia labai vejuota) ar prades lyti (bet ispanai dabar baisiai dziaugiasi, nes du metus cia normaliai nelijo, tai zodziu...) As suprantu, kad ispanams reikia lietaus ar sniego, bet kuo as cia deta? As juk is Lietuvos (tiksliau Klaipedos, ir truputi Vilniaus), puikiai zinau kaip tas lietus ir sniegas atrodo... Ir galiu pasakyti, kad visai nepasiilgau tu slapiu krituliu.

Na gerai, keiciam tema... Dvi savaites... ir kas gi cia idomesnio ivyko?... Pirma diena pasiseke kaip aklai vistai grudas - iskart radau gyvenama vieta ir kaip lietuviams - oi atsiprasau - studentams iprasta - kuo pigiau. Nuejus pirma karta i universiteta pamaciau skelbima, paskambinus apziurejau buta ir viskas - jau gyvenu ten maziau nei uz 200 euru. No esta mal? (cia reiskia - neblogai, ane?). Gyvenu su trim ispanais, du is ju moka angliskai, tai prireikus, galiu liezuvio per daug ir nevarginti :) Pats butas labai kompaktiskas, t.y. nera jokios nereikalingos erdves (o man labiau patiktu kad butu...), mano kambarys labai mazas, kuriame telpa lova, kede ir mazas stalelis. Keista man tokiam mazam, kai nera kur apsisukti, bet kadangi neplanuoju ilgai buti namuose tai nieko, bus gerai. Patirtis... Beje, ant virtuves palanges jau yra vazonelis, kuriame tikiuosi isaugs is seklu mano pasodintos saulutes, kurias gavau per atsisveikinimo vakareli Vilniuje, beje, kartu su Claudia. Bet man kyla itarimas, kad ji dar ju nepasodino... :)

Nuo namu iki universiteto peskom apie pusvalanduka. Alcala nors yra apie 200 tukst. gyventoju (kaip Klaipedoj), bet atrodo kad yra mazesnis. Labai jau kompaktiskas, visur gali peskom eiti. Labai grazus ir nepasakyciau kad labai svarus. Tiesa - cia gandru miestas!!!! Vos ne ant kiekvienos baznycios boksto po gandralizdi. Aplinkui mieste virs galvu skraido pilna gandru. Neitiketinas vaizdelis.

Daugiau lietuviu cia nera, bent jau studentu. Yra 2 latves ir galybe prancuzu, italu, vokieciu ir t.t. Karts nuo karto nuvaziuoju i Madrida susitikti su jau is ankciau pazistamais zmonemis. Vienas tokiu juokingu dalykeliu, kad vieni nustebs, kiti apsidziaus), bet zodziu - kaip zinia as siaip negeriu alkoholio, aisku esu ragavus ir t.t. bet negeriu daugiau del to kad nepatinka, o ne del isitikinumo, taigi - pirma karta vietoj sulciu pirkau kazkoki alkoholini gerima :))) Bet tik jau nepagalvokit nieko blgo, nei girta buvau, nei zadu kada nors buti. Ispanai megtsa viska skiesti coca cola, fanta ar kitokiais limodais. Taigi mano taure pilna leduku, lasas romo ir visa kita coca cola. Taigi ir negerianciam zmogui tai nepavojinga :))

Beje, svarbiausia naujiena - beveik ¨moku¨ ispanu kalba. T.y. kuomet bunu viena tarp ispanu, kurie nemoka jokios kitos kalbos o tik savaip svepluoti (nes ispanai kartais vietoj c, z turi toki garsa tarsi svepluotu ir kai kalba atrodo kaip vaikai dar nepramoke gerai artikuliuoti garsu... Oi, atsiprasau Nacho su Lorena, tikiuosi neisizeidete, cia tik nekaltas lietuves pastebejimas, chi chi chi chi). Taigi, kuom as ten baigiau... a, kad susisneku. Zinoma ta mano kalba jau tokia baisiai vargana ir per paskaitas vis dar varnas skaiciuoju, bet mazam rate viskas gerai. Su pasitikslinimais, pasiaiskinimais galiu ir valandu valandas (na gerai, ne ilgiau nei valanda) plepeti. Nuo siandien prasideda ispanu kalbos paskaitu intensyvus 1 menesio trukmes kursas. Paskaitu metu (ar daugiau tikimybes kad po paskaitu) tikiuosi per menesi pramokti ispanu tiek, kad per paskaitas galeciau klausytis ka destytojas sneka, o ne stebeti pro langa kokios formos plaukia debesys.

Per sias dvi savaites jau buvau Toledo, Talavera, ekskursijoj po Madrida, keliuose klubuose ir tapas viecikese (tam kad zinotum kas yra tapas, reikia atvaziuoti i Ispanija, nes paaiskinti neimanoma), modernaus sokio studentu projekte Alcala... Artimiausiu metu zadu susisiekti su skautais, sekmadieniais pradeti eiti i zygius i kalnus, dometis marsrutais, kainomis ir laiko galimybemis del kelioniu i Ispanijos pietus, siaure ir vakarus. Zodziu, veiklos yra. O sikart, pirmuju ispudziu apzvalga baigta :)

Laukite tesinio...
Besos y obrazos (prasom pasiziureti zodyne, kas dar nezinote siu zodziu reiksmes)
Milisenta

P.S. Bukite tikri, kad cia tikrai ne viskas ka ir su kuo jau spejau nuveikti per si laikotarpi, taciau taupydama savo ir kitu laika, tenka labai trumpinti ... Komentarai...

02 27
Toma
Na tu kaip visada savam stiliuj

nieko negirdziu kaip tik skundus ir visokius biesus. Jazus jazus. Dziaukis vaikeli dziaukis. Va butum Lietuvoj tai tau ne tik vejas butu, bet ir slapdriba ir sniegas ir saltis ir jokios saules, o dar plius aptrese musu namai ir nepatenkintos grimasos. Tai kad jokiu man skundu apie blogus orus, prasom. Gal sakau geriau i Alaska nuvaryk, va tada pamatysi, kaip ten "silta", nors visai nesalta vasara buvo:)

Tai jau pamacius , patyrus per pora savaiciu neispasakytai daug. Kazkodel visai nesistebiu. Tik ziurek, bent mokslam kazkiek laiko skirk, bo tai kad zinai nebutu man vien linksmybes ir linksmybes.

02 27
Asta
aciu uz istorijas, tu galetum puikiai dar ir zurnalistika pastudijuoti. butinai rasyk istorijas as megstu ir ypac su gerom pabaigom. aisku daug ka siame laiske rasiai jau man buvai rasiusi, bet su alkoholiniu :) kokteliu istorijos laiske nebuvo. nenoriu gasdinti, bet pradzia buna tokia va mazytis laselis, o paskui vaziuojam lasas po laso ir akmuo nusitaso :)))))))))) gal cia per stipriai parasiau, sorry :) juokauju, juk zinau kad su tavim panasiu bajeriu tikrai nebus.

02 27
Nacho
">¡¡¡ Labas visiems !!! Mama, Toma, Jurga, Dovile, Erika, Inga, Erika, Asta, Ieva, Sebastien, Lorena, Emmanuel, Peter, Claudia ir Nacho!!!"....
It should have been written ..... "and last but not least, NACHO!!!!!" :))))

02 28
Dovile
speju kaip tu neturi laiko niekam! fantastika...jau laukiu kada galesiu pamatyt savom akim kaip tu ten laika leidi..

o tu ten MEGAUKIS tik romo nepadaugint :))))

03 01
Emmanuel
Thank you for the news even if it is in lituanian.
I hope everything is fine in Spain,


Kovo 7 d.
2. Nesuplanuotas savaitgalis: Increible!!! Impresionante!!! Cositos como teatro de danza y musica, colinas y lluvia, semillitas y primavera...

Praejo tik savaite, o as cia ir tesiu pasakojima, todel kad baisiai ispudingu dalykeliu ivyko, kad reikia skirti atskira skyriu sokiu, lietaus ir kitu dalyku apzvalgai.
Trumpa izanga: jau praejusios savaites vidury pradejau kurti planus, ka reiks veikti savaitgali, kad netektu nuobodziauti. Ir ka pasakysit - penktadieni visi planai zlugo - sestadieni turejes atvaziuoti vienas pazistamas is Valencijos nebegalejo, o sekmadieni turejes buti zygis i kalnus buvo atsauktas del blogo oro kalnuose. Taigi dabar mano nesuplanuotas savaitgalis.........

Praejusi penktadieni (kovo 3d.) buvau teatre - na ir kas cia ispudingo paklausite, juk vis tiek nesuprantu ispaniskai - bet tai buvo nepakartojamas muzikos ir sokio teatras ¨Cabaret Hip Hop¨ (Dani Panulo Dance Theater). Trumpai: pasirodyme dalyvavo 3 nerealus sokejai, is kuriu viena mergina dar ir dainavo. Dekoraciju praktiskai nebuvo, taciau pacia paprasciausia forma buvo labai puikiai suzaista su apsvietimu ir rubais (aukstakulniai batukai, mini sijonukai, treningiukai...). Visa pasirodyma buvo puikiai islaikytas stilius, sokio technika nepriekaistinga (motyvai is capoeira, cirko akrobatikos triukai, break dance, gimnastika...), balsas kerintis, publika buvo suzaveta, islaikytas kontaktas viso pasirodymo metu. Tai cia ka as maciau, o juk dainu tekstai irgi dave savo zavelio, deja sios dalies as netekau.
Beje, visa tai man kainavo ´net´ 2,5 euro! As kaip tikra studente pirkau pigiausia bilieta tikedamasi, kad neteks sedeti uz kolonos, nes mane labai grieztai perspejo, kad vaizdas bus nepilnavertis. Bet pagalvojau surizikuosiu, nes ejau pirma karta i ta teatra. Ir ka jus pasakysit - sedejau labai arti scenos tik sone - tai ir vadinasi sumazinta vaizdo galimybe.
Dar nezinojau kaip renktis (is neturejimo ka veikti kartais ir apie tokius dalykus pradedu galvoti:)) - oficialiai kaip i rimta teatra ar jaunatviskai, nes visgi hip hop´as. Bet kadangi nedaznai tenka issipustyti, issitraukiau juodas kelnes, baltus marskinukus, juodus batukus, plaukus persirisau zydru saliu - zodziu tikra grazuole patapau :))) Ejau iskelus galva ir salau, nes nepasiemiau megztinio :) vakarais baisiai atsala...
Esme - ispanai nelabai jaucia skirtumo - kavine ar teatras tiek aprangos, tiek elgesio prasme. Pas mus teatre svilpia noredami isreiksti susizavejima tik kai buna spec. pasirodymai moksleiviams ar studentams, o cia ner ziureta. Patinka ir svilpia. Tokio zodzio kaip ´bravo´ turbut jie nezino :))) Bet koks skirtumas, esme kad sale luzo nuo aplodismentu, o del visu svilpimu ir bravo papasakosiu kada nors kai apsilankysiu kokiam dideliam Madrido teatre :)

Tai cia buvo penktadieni, o sestadieniui sugalvojau, kad susiorganizuosiu pati sau zygi i kalvas prie Alcala. Maniau pasidarysiu piknika, susiradusi uzuoveja pasikaitinsiu saulutej ir atliksiu reikiamus darbus: prezentacija apie Lietuvva, paskaitysiu knyga.... Tai cia bnuvo mano planas penktadieni, kai sviete saule ir buvo +13 laispniu. Sestadieni ryta pramerkus akis iskart zvilgtelejau pro langa ir pamaciau debesis. Na gerai, pagalvojau, dar pamiegosiu, gal veliau prasisklaidys debesys ir islis saulute. Galu gale atsikeliau, vis dar buvo debesuota, bet nelijo. As kaip tikra sakute (beje siu metu balandi bus 9 metai kaip as skautauju): ¨Nera blogo oro, yra tik netinkamas pasirengimas¨. Taigi, susitepiau sumustini, isimeciau vandens, sausainiu, uzrasus, pramogai pasiemiau net kompasa ir del visa ko lietskraiste. Iskeliauvau... Tik atidarius duris i lauka - LYJA!!! Negi grisi, aisku kad ne, isejau su mintimi, kas greit nustos (nors nuojauta kuzdejo ka kita, nes jau zinau, kad zodis Ïspanija¨negali buti priezastis orui pasitaisyti...).
Ejau ejau, ejau ejau ir vis nieko gero nepriejau. Pries akis matau kalvas, bet negaliu pasiekti, nes kazkoks vandens ruozas, vadinamas upe, neleidzia man ju pasiekti. O zemelapis, kuri turejau nebuvo toks aiskus, kad parodytu kur yra brastos ar tilteliai. Taigi ejau tikedamasi kur nors rasti isvirtusi medi ar tilteli. Jau valanda praejo, o as dar einu pagal ta vargana upeliuksti, o tos kalvos ranka pasiekiamsos...
Galu gale radau!!! Na jau issisiepiau iki ausu, nekreipdama demesio, kad oras visai subjuro (lietus, stiprus vejas). Apsisiauciau savo princeses apsiaustu (skautai gerai zino mano lietskaiste oranziniu kapisonu ir rankovem, melynu priekiu, zalia nugara ir su uzrasu ´princese´. Taip issipuscius jokie vejai ar lietus man buvo nebaisus. Taciau kai iki mano ranka pasiekiamu kalvu liko koks 20 metru is kazkur atsirado zmogelis, kuria man sako ¨que pasa, señorita? Cia privacios zemes ir vaikscioti negalima¨!!!Isivaizduokit mano nusivylima (nebepadejo nei apsiausiaustas nei zavinga sypsena). Na ir ka, as vargsiuke sulyta mergaite mestelejusi paskutini zvilgsni i tas nulytas kalvas apsisukau ir teko grizti namo. Bet cia dar ne viskas. Pabaigai, jau einant per ta pati didziuli dziaugsma sukelusi tilta ant manes pradejo piktai loti suo. Ir dar nepriristas! Nejuokais teko issigasti, nes nei zmoniu, nei jokiu lazdu aplinkui nesimate. Man net silpna pasidare, kai suo pradejo eiti link manes. Panaudojau vieninteli ginkla kuri tuo metu turejau - savo balsa. Sito gero man netruksta, taigi rekiau kiek sveikata leido, turbut net ir Madride zmones mane girdejo (dziaugiuos kad neisrekiau viso balso ir nepraradau sios dovanos. Staiga is ten esancio vienintelio namelio isejo moteris ir nutilde ta lojika. o as pasukau namu link. Teko net ir apsiaustus atsisegioti, nes net ir karstis ispyle. Balsas padejo tik pradziai, o ka paskui butu reikeje daryti neisivaizduoju. Bet uztat visa kelia namo apie 20-30 min. galvoje kirbejo visokie planai: ¨na palaukit ¡privacios zemes! tuoj ateis vasara, tas upeliukstis nuslugs ir bus zuikio dainos ji perbristi ar persokti ir tada jau kalvos bus mano. Ir man vienodai sviecia, kad ten privacios zemes. Vis tiek as ten pateksiu, anksciau ar veliau¨.
O tuo metu tiesiai i mane pute stiprus vejas, o lietus stipriai plove mano dailu veideli, kuris dabar po tokio slapio masazo tapo daug lygesnis ir svaresnis :)))
Tarp savo planu dar ir ne viena daina sugebejau uztraukti. Taigi, zygelis buvo slapias, vejuotas, tikslas nepasiektas, bet vis tiek nerealiai jegiskas. Vat.

Po slapio zygio, vakarop issiruosiau sausai pasikulturinti - siuolaikinio meno centre ¨Reina Sofia¨ (karaliene Sofia) Madride. Kadangi kompanijos neradau, Odiseja po meno pasauli pradejau viena. Zinoma idomiausia buvo pamatyti Picaso ¨Guernica¨, ¨Mujer en azul¨, keisti Dali paveikslai, Miro ir kt. Keistas tas siuolaikinis/modernus menas, bet idomus, o kartais ir grazus. Cia irgi neapsieita be nuotykiu, tiksliau dvieju staigmenu. Pirma: baisiai nustebino kelios ekspozicijos is Druskininku (tiesa pavadinimas uzrasytas laba keistai). Matyti Lietuvos varda buvo labai keista. Net issiderejau kad leistu padaryti nuotrauka (tik uzraso lenteles, o ne pacio kurinio), bet kadangi mano fotoaparatas su blicu, tai nebeleido.
O antra, kas labai nustebino - tokiam dideliam muziejuj susitaikem ilipti i ta pati lifta, tuo paciu metu su viena mergina (draugo drauges drauge, su kuria susipazinau pirmaja atvykimo savaite). Ji buvo su kruva draugu ir gana skubejo. Apsikeitem telefonais ir susitarem susitikti veliau (visgi sestadienio vakaras...).
Bet ta vakara taip ir nebesusitikom, o vietoj to dar paziurejau 2 filmus :)

Sekmadienis.... Pagaliau per tris savaites issiruosiai i El Rastro - turgus Madride, kur gali rasti visokiu mazmoziu, rubu kokiu tik gali sugalvoti. Nuo seno iki naujo ir dar pigiai. Puiki vieta susitikti zmonems. Ir zinoma sekmadieni kaip niekur nieko sviete saule ir ne jokio debeselio, kuris primintu apie vakaryksti lietu. Cia vadinasi Ispanija...
Jau vaziuojant traukiny namo i Alcala, sulaukiau skambucio, kur Tomas su Karolina (lietuvis ir buvusi savanore ispane Lietuvoje) pakviete vakare zaisti ¨Pictionario¨ - linksmas stalo zaidimas tiems kurie moka ir kurie nemoka piesti :) Taigi grizusi namo tik apsisukau ir islekiau atgal i Madrida ir puikai praleidau vakara su dar 2 lietvuviais ir 3 ispanais :) Taip pat suzinojau, kad Madride yra parduotuve kur galima nusipirkti lietuvisku saldainiu ir Svyturio alaus! (man zinoma tinkamesnis pirmasis variantas:)))

Taigi toks vat mano nesuplanuotas savaitgalis... Bijau ir pagalvot kaip veliau reiks issirinkti prioritetus ka veikti, kai mano planai jau bus tvirtesni ir nedings penktadienio vakara. Faktas, kad reik nustoti planavus, nes veiklos ir taip per akis :)

Beje, pamirsau, reikejo pacioj pradzioj parasyti - su pavasariu!!! Cia Ispanijoj metu laikai prasideda nuio 21 dienos (ten pagal saule, menuli ar zviagzdes), taigi oficialiai pavasaris prasides kovo 21 d. Bet galiu pasakyti kad vakar pamaciau pirma pavasario zenkla - balti vaismedziu ziedai!!! O siandien dar ir snieguoles su krokais maciau, tik kad keista, snieguoles buvo geltonos, o ne baltos... Taigi, su pavasariu!!!! Siandien pas mus +13 ir sviecia saule :)))))
Beje, kas gi tos semillas? :) Ogi seklos, jei atsimenat praejusi karta rasiau, kad pasodinau seklas, kurias turejau. Ir.... jos jau dygsta!!! Na gerai, dar tik kokiu 3-4 mm aukscio, bet jos auga!!! Taigi man del to labai linksma. O taip pat medziu sakas kur parsinesiau pasimerkti irgi jau zaliuoja, zodziu, man cia gerai :)))

Truputi reiktu pakalbeti ir apie kita, net tokia grazia Ispanijos puse... Mes esam prate prie vaizdu Lietuvoje kaip bomzai kapstosi po siukslines ar kaulija ismaldos. Cia vaizdeliu gal ne tokiu, bet irgi graziu galima pamatyti. Kas mane labiausiai nustebino - apsauginai traukiniuose - pereina per vagona, ir bilietus tikrina tik itartinai atrodanciu ir dazniausia tai cigonai. Taip tiesiai sviesiai. Sedi kokios dvi moteriskaites (cigones) kaip ir visi normalus zmones ir apsauginiai tik ju papraso parodyti bilietus. Dazniausiai neturi, bet vis tiek... Arba labai daug, kurie metro ar traukiniuose praso ismaldos - vieni rodo savo nukrapstytas zaizdas ant koju (baisus vaizdelis, prilygsta lietuviskoms grozybems) arba pardavineja kokius nors mazmosius, kurie niekam nereikalingi, bet zmones pirkdami jiems duoda pragyvenimui. Maciau kazkada ir siuklese besikapstanti.... Visam pasauly vienodos problemos....

Beje!!! Beveik niekas nedirba nuo 14.00 iki 17.00!!! Nesamone kazkokia!!! Nei maisto parduotuves, nei rubu nei dar kas nors. Isskyrus kinieciu parduotuveles, kurios prigrustos milijonu visokiu visokiausiu daiktu, kurios dirba vos ne visa para. Bet jiems neleidzia istatymas dirbti per nakti, riboja del konkurencijos teisiu.

Na gerai, reiktu uzbaigti linksma gaidele, bet taip greitai nesugalvoju, o man jau laikas i ispanu paskaita. As visgi mokytis atvaziavau :))))))

Bucka ir ate
Milisenta

P.S. dabar jau turiu kompiuteri, tai reiskia, kad galiu klausytis muzikos is CD, kurios neturiu. Taigi jei kas nors sugalvotumet man parasyti koki miela laiskeli (adresas praejusiame laiske), tai labai apsidziaugciau salia puikios rasliavos radusi ir CD su gera muzika :)))))))) Tinka viskas - nuo lietuviu liaudies ir folkloro iki rusu roko ar paprasciausio tarptautinio popo. Uzuomina supratote, ar ne? :)))) Laukiu...


Komentarai...
03 07
Toma
Karoce mierga,
as apsimyziojau beveik tavo laiska beskaitydama:)))

labas:))
nu tai, kaip matau tu ryskiai nenuobodziauji, tik bliamba rasyk tu dazniau, bo tai as paredaguosiu tuos tavo laiskus ir knygute isleisim. O ka, misliji prasta mintis? Visai ne, sakyciau.

Na, kad tu ten bandai kalnus uzkariauti, tai manes visai nestebina, visiskai nieko naujo, ale bet tavo istoriju pateikimas tai super:). Ten ta vieta, kur panaudojai savo balsa vos mane ne iki isterijos davede:) Nu bet nieko. Kaip matau tu viska suspejanti ir viska sugebanti, ne be reikalo as del taves neisgyvenu nei kiek.:)

03 07
Mama
Na ir laiskas - geras. Bet netikrini klaidu. Daznai sukeiti raides. Tai is skautes isejo sakute :) Kiti gali ir nesuprasti. O ir juokiausi ir .. Labai graziai ir juokingai moki issireiksti. Vienu zodziu faina. Tik baisu ten buvo del to suns. Ar didelis buvo? O ar ten taip visur aplink ir yra privacios valdos?

03 10
Ieva
labai smagu skaityti tavo ispaniskus ispudzius, tarp daugelio puikiu talentu turi ir itaigaus pasakojimo dovana (: renku tavo pasakojimus, ziuresim, gal kada isleisim knyga.. nu, senatveje kada,kai as jau irgi busiu aplankiusi ispanija, argentina ir dar daugybe saliu (:


Kovo 13 d.
3. Que vida tan dura….

Taigi, dar savaite praejo, o as tesiu pasakojima. Is pavadinimo galima suprasti kad man cia nerealiai gerai. Ai pala, turbut reiketu isversti ka tai reiskia, nes spejimas -koks gyvenimas durnas- nera teisingas. Ne ne, as taip negaleciau rasyti :))) Is tikruju sis posakis galetu buti atitikmuo musiskiam ´Oi, gyvenimeli, kada gi tu pablogesi...´

Sis savaitgalis buvo tiesiog paprastai ispudingas. T.y. buvau ramiam, mazam, graziam kaimely kalnuose. Truputis geografijos tiems kas nezino: Ispanija tai nera vien tik saules ir papludimiu salis. Bet tai daugiau yra kalnu salis. Jei pasiimtumete fizini (t.y. gamtini) Ispanijos zemelapi i rankas, tai pamatytumete, kad cia kalnu yra absoliuciai visur: siaureje, pietuose, rytuose, per viduri ir pan. Taigi, i siaure ir vakarus nuo Madrido tesiasi centrinis masyvas, kur viena dalis yra Guadaramos kalnynas ir vakarine dalis vadinama Gredos. Taigi cia ir buvau. Pietineje Gredos kalnu puseje kamelyje, kuris vadinasi ¨senas namas¨- Casavieja. Cia netoli Avilos. Temperatura 15-20 laipsniu. Visalaik buvau trumpom rankovem, megavausi saules spinduliais ir nuostabia pavasariskai bundancia gamta. Kada nors atsiusiu keleta nuotraukeliu, galesit paveizeti ir pavarvinti seile. Beje, mes pavasari jauciam kai suzydi visi sodai. O cia vienas pavasario zenklu yra kai suzydi dangisku migdolu medziai – almendros. Spalva yra svelniai violetine ar rozine, kvepia nepaprastai skaniai... Que vida tan dura.... Nors as siestu ir nemegeja, bet pavasari issitiesti kur nors saulytej ant zalios zolytes kur pilna pavasariniu geltonu/baltu ir siaip visokiu geliu tiesiog neapsakomas zodziais jausmas. O ypac kai zinau, kad Lietuvoj yra sniego ir temperatura zemiau nulio. Vasara tai spjaudysiuos nuo to karscio cia, bet dabar pasaka, o ne gyvenimas.
Taigi, sestadieni be to, kad pasivaiksciojom po miesteli ir apylinkes, nuvaziavom i El Puerta de Mijares, kur patekom i veju karalyste. Tikrai neperlenkiu, vejas buvo toks kad jei buciau turejus sketi, tikrai buciau galejus nuo vienos virsunes nuskristi iki kitos, beveik kaip Mere Popins. Puerta, reiskia vartai. Tai tokia vietele tarp dvieju kalnynu, i viena puse Avilos regionas, o i kita prasideda Salamancos. Na zodziu, nelabai zinau kaip paaiskinti, bet labai grazu. Panoraminis vaidzelis auksciausios klases.
Taip keista buvo, nes kaimelis, kur buvom yra slenyje, tai vejo nera ir tik silta saulute, o cia visiskai priesingai. Kur pavesis net ir sniego yra. Tiesa sakant kalnuose kur auksciau yra sniego. Zinoma ne pusnynai, bet vis tiek. Keista slenyje degintis trumpom rankovem ir ziureti i nubaltintas virsunes. Sekmadieni irgi ne iskart namo vaziavom, pries tai dar pabuvojom kitam kalnu miestelyje, kur daug turistu ir viskas graziai sutvarkyta. Cia didziausias malonumas buvo kaip driezui issitiesti sauleje and didziulio plokscio akmens upelio vidury. Na zodziu, vis tiek zodziais neapsakoma, taigi nelabiai turbut ir eina isivaizduoti koki malonuma as apturejau si savaitgali.

Dabar keletas siaip pastebejimu, is mano kasdienybes:
· Taigi kaip sakiau, pavasaris cia jau is visu pakampiu lenda... balandziai jau kovoja del pateliu, gandrai ir kregzdes tvirtina lizdus is po ziemos (bent jau siuos paukscius maciau, kiti turbut irgi ta pati daro), medeliai sprogina pumpurus, pauksteliai pypaun. Grazu ziureti, uosti, grozetis...
· Pirmadieni ir penktadieni universitete tuscia. Nesuprantu kur tie zmones. Kitom dienom tai alkunem reik brautis koridoriuos, taip tie studentai istroske mokslu, bet penktadieni beveik ne gyvos dvasios. Del nesiojamu kompiuteriu, cia labai iprasta koridoriuj sedeti ruosti darbus ar paskaitos metu, kai reikia atlikti uzduotis grupese, labai patogu iskart suvedineti duomenis i ordenador (cia kompiueteris ispaniskai). Kazi kada pas mus Lietuvoj tai irgi jau bus normalus dalykas.... Kai mokiausi Suomijoj, tai beveik tik japoniukai turejo tuos nesiojamus kompiuterius ir labai juokinga budavo paskaitos metu girdeti mygtuku barbenima.
· Turiu viena idomia paskaita. Apie reklama. Tai parodo visokiu linksmybiu – pavydziui pavasario kolekcijos reklama is 1989 metu ir pan. Nors ir nesuprantu ka destytojas sneka, bet reklamos klipai buna idomus :) Dar viena paskaita aptarnavimo marketingas, gan nebloga. Veda du diedukai. Tai jie kaip du komikai, vienas su kitu pokstauja ir pan. Butu visai fainiai jei dar ir suprasciau ko visa auditorija zviegia susieme uz pilvu. Na kada nors. Bet pala, negalvokit kad as jau visai cia tos ispanu kalbos nemoku. Pavyzdziui praejusia savaite buvau ispanu kine be jokiu subtirtu. Ir galiu pasakyti, kad viska supratau. Ir labai savimi didziuojuosi :))) O dar be to vienos paskaitos metu kartu su brazilu, kuris irgi nelabai gerai moka ispanu kalba, turejome pristatyti grupes darba pries visa auditorija. Taigi buvo idomiai linksma patirtis stoveti pries kruva studentu ir pristatineti alaus fabriko zmogiskuju istekliu valdymo sistemos struktura ispaniskai :))))
· Kadangi esu viena sitam universitete lietuve, tai turiu savo misija – sviesti liaudi apie savo sali ir apskritai ´siaures europa´, nes ispanu zemelapis ir zinios baigiasi toliu toliausiai ties Vokietija. Taigi, praejusia savaite pristaciau Lietuva savo grupei, kur kartu mokomes ispanu kalbos. Kas idomiausia – kad ispaniskai! Sekesi neblogai, bet turint omeny kad esu pirmam lygy, tai nezinau kiek studentu suprato ka as kalbejau :)))) Na bent jau veliava tai jau zinos atmintinai, nes buvau su ´maikiuke´ kur ant priekio yra nupiesta Lietuvos veliava ir uzrasas Lietuva. Geguzes menesi dar karta pristatysiu, tik jau didesniam ratui zoniu ir angliskai, todel galesiu pasakyti daugiau. Bet tikiuosi zmones supras, nes ten bus anglu kalbos ispanams paskaitos metu :) Na iki to laiko gal pramoks anglu pakankamai, kad mane suprastu :)))
· Beje, jau turiu normalu zemelapi (tiksliau jau ir pries tai turejau namuose, tik buvau pamirsusi, ir nepaziurejau pries eidama i zygi) tu kalvu kur praejusi karta per lietu bandziau pasiekti. Ten pasirodo yra regioninis parkas. Ir aisku iejimas visai pro kita puse negu kur as praejusi karta ejau.
· Gyvenimiskos praktiskos idomybes. Geras vaizdelis eiti pro mokykla, kai visi vaikai ¡vedini! savo kuprinemis eina namolio. Tikrai taip, vedini, nors nezinau, gal geriau vezdami. Nes daugelio vaiku kuprines yra ant ratuku!!! Ir galiu pasakyti, kad labai teisingas sprendimas, o ne pas mus – vaikai stuburus issikraipo kol mokykla pabaigia nesiodami milijonus kilogramu knygu ant savo peciu. Super sprendimas. O istorija su ratukais galima pratesti, kad labai populiaru i parduotuve eiti su tokiom ´tasem´ ant ratuku. Aisku labiau tiketina vidutinio ir vyresnio amziaus moteriskes matyti, bet kartais einant i parduotuve gali sutikti ir dieduku su tais krepsiais ant ratuku :) Ir kaip pas mus yra parduotuvese kabinos kur galima pasideti savo krepsius ir maisus, tai cia yra siena su grandinem kur gali priristi (kaip suni) savo krepsi-vezimaiti :)))))
· Tesiant pirkiniu tema – geriausia vieta El Rastro – turgus. Kiekvienas kaimas-miestelis turi tam tikra turgaus diena. Taigi siandien netiketai suzinojau, kad Alcala si diena yra pirmadienis. Tai galiu pasakyti – cirkas nemokamai :)))) Tikrai – cia kaip kokiam filme, vienas per kita saukia, rekia, kviecia pirkti ir butinai prideda zodeli ´guapa´ kas reiskia ´grazuole´. Ir gali tam turguj rasti visko, nuo apatinio trikotazo po 1 eura, geliu, kilimu iki vaisiu ir darzoviu, kur akcijos yra - kuo daugiau perki tuo pigiau (3 kg. uz 2 eurus ir pan.). Tikrai gera vietele rasti idomiu, naudingu ir pigiu dalykeliu. O zmoniu tai sausakimsai, alkunemis reikia brautis. Nesuprantu – pirmadienio rytas ir niekam nereikia i darba ar ka? O paskui visi eina namo su didziuliais maisais ar savo vezimaiciais ant ratu.
· Vakar gavau pirmaja atvirute – aciu Peter! Kiti irgi galetumete pasekti geru pavyzdziu. Beje, kaip pastebejau, kad adreso as pasirodo dar nebuvau jums parasiusi...
Taigi:
Grazuole lietuvaite
C/ Salamanca 14-1B,
28804 Alcala de Henares,
Madrid,
Spain

Laukiu laisku ir linkejimu!!!
Milisenta


Komentarai...
03 13
Violeta
vau nu tavo laiskucei! dedu i sona ir ieskau dauggggggggggg laiko juos perskaityti. O jo tikrai ner nes prie maistrinio daug sedziu ir kt. Bet laaaaabai man idomu kaip tau sekasi?

03 14
Virginija
LABai grazus laiskas tavo buvo. Nepyk ji perskaiciau ir as nes man violeta atsiunte.Dziaugiuos kad netruksta tau energijos. Tik ten zmones tikriausiai ramus niekur neskuba viskas ramiai ne taip kaip Milisenta is Klaipedos. Energijos mergina

03 15
Dovile
Sveika guapa..ar kaip ten grazuole :)))
perskaiciau apie tavo praleidimo budus, tai sueme baltas pavydas..ech greiciau balndzio pabaiga ateitu!

03 21
Sebastien
Man tikrai sunku suprasti tave lietuviskai... Bet as dar galvoju apie tave.


Kovo 24 d.
4. Idomu... + foto

Sveiki visi!!!

Sikart trumpai ir aiskiai, nes ner laiko :)))

Praejusia savaite kulturinausi :)))) Buvo teatro festivalis vaikams ir jaunimui. Buvau vienam klounu pasirodyme vaikams nuo 8 metu ir kitam spektakliuke vaikams nuo 5 metu :))

Las Fallas - ispaniska fiesta Valencijoj buvo praejusi savaitgali. Galiu pasakyti, kad patiko :) Trumpai kas tai yra: dabar neatsimenu visos prasmes, nes ten kile is senu laiku ir tradiciju, kuomet statydavo dideles leles kiekvienoj gatvej ir paskui sudegindavo. Visos tos leles - fallas - ne siaip asu, bet turincios sarkazmo bruozu, pasiepiancios kasdienos blogybes ir siaip negerus dalykus. Visos sventes pabaigoj (trunka apie saviaite) jas sudegina tarsi noredami atsikratyti praeities blogybiu. Na tai cia mazdaug taip turetu but. Realiai - skulpturu ir fejerverku fiesta. Mieste gatviu sankryzose stovi dideles ir mazesnes ir visokios kitokios skulpturos (aiskesnis atvaizdas nuotraukose :)) is popieriaus, juros putos ir kitokiu medziagu. Atrodo tikrai ispudingai. Tik tiek, kad as buvau su kitais uzsienieciais tokiais kaip ir as, todel nezinau ka reiskia. Vienitelis ka galima atpazinti tai Bush su Bin Laden o daugiau, tai nelabai. Dar Zapater (Ispanijos prezidentas. Taip taip, Ispanija yra karalyste, bet karalius nieko nedaro, o valdzia tvarko prezidentas. jie dar turi ir senata. Na bet nesvarbu, cia kita tema, sios sistemos dar nelabai suprantu, kai perkasiu tada parasysiu placiau) buvo, bet neturiu jo nuotraukos.
Taigi, stovi tos skulpturos gatvese, milijonas zmoniu vaiksto po tas gatves apziurinedami tas fallas. Kasdien nera daug kitu renginiu. Ta diena kai buvau - buvo taip vadinama ugnies eisena. Tai ir viskas. Kitom dienom gal dar kazkas vyko, bet siaip is principo nieko ispudingo. O jau visos fiestos pabaigoj sudegina tas fallas. Vaizdelis ispudingas. Fejerverkai aisku irgi buvo. Zodziu beveik kaip per naujus metus, tik truputi daugiau ugnies. Buvom pagrindinej aikstej, tai reikejo pusantros valandos laukti kad geras vietas uzsiimtume. Taigi vaizdelis toks.

O dabar pazvelkime is kitos puses. Pries kelione klausinejau visu ispanu kas per svente, kokios leles, kaip ten kas, su kuo, kodel ir kaip. Bet is ne vieno ispano isgirdau, kad ne karto ner mates ar buves toj fiestoj Las Fallas. Baisiai stebejausi ir nesupratau kaip tap gali but, juk cia didelis renginys ir pan. Bet dabar jau suprantu. Savo uzrasu knyguteje turiu puslapi - ispaniskos fiestos. Ten su datom, vieta ir pan, kad galeciau paplanuoti ir idomiausias aplankyti. Taciau dabar suprantu kas tai yra - elementari ispaniska fiesta su kokia atrakcija turistams. Pvz. valencijoj ta atrakcija Fallas, tokioj Paplonoj - encieros (begimas su buliais), dar kazkur - tomatina (svaidymais is pomidoru kokias dvi valandas) ir t.t. Bet daugiau nieko nevyksta. Taigi visi sie renginiai organizuojami, kad pritrauktu daugiau turistu ir zinoma pinigu i valstybes izda. Ir dar apie las Fallas. Nors renginys ir ispudingas, bet galiu pasakyti, kad zaliuju organizacija turbut dar niekaip nepabunda is ziemos miego. Nes kai ziurejau i degancias fallas - maciau ne ka kita kaip uzterstuma. Didziuliai juodu dumu kamuoliai grazaus vaizdo ugniai nepridave. Vat cia irgi vienas saltiniu ko ten ta Ozono skyle dideja.
Beje, galiu pasakyti, kad musu Juros svente Klaipedoj liepos menesi buna idomesne.

Na bet isvada tokia - dziaugiuosi kad nuvaziavau paziureti kas tas yra, bet antra karta nevaziuociau. Geriau jau i pajuri. Tiesa sakant iki pliazo net nenuvaziavau (Valencija yra prie juros). Kazkaip uzsibuvom mieste. Na bet nieko. As vaziavau del Las Fallas nes Valencijoj jau buvau buvusi rudeni ir nebebuvo tokio poreikio pamatyti miesta.

Beje, nuotraukas kurias siunciu yra mano is mano naujojo fotoaparato :))) ¡Galit isivaizduoti! iskeiciau savo senaja muiline, kuriai trubut yra apie 12 metu i nauja skaitmenini. Kaip sakoma, zengiam pirmyn :)))) Artimiaisiu metu suorganizuosiu ekskursija po savo miesta :))))

Siam kartui tiek, turiu lekti. Siandien Asta atvziuoja savaitei pas mane. Tikekimes idomiai praleisim laika. Bet kaip visada kiaulystes desnis - kita savaite turiu tris egzaminus :)))))

Buckis didziausias
Milisenta


Komentarai...
03 24
Jurga
Pavydziu tau silumos, kalnu ir ispanu:)
tikiuosi ten neperkarsta...

03 25
Ieva
Aciu uz tavo ispaniskas istorijas kaip visada.

03 27
Dovile
ui kaip fainai..gera, kad Tau smagu..


Kovo 28 d.
Vaizdu intarpelis 3.1. Que vida tan dura….

Sveiki gyvi mieli gimines, draugai ir biciuliai :)))))
Kadangi turiu truputi nuotraukeliu, tai pagalvojau pasiusiu jums keleta, kuriose galesite supazinti su Ispanijos vaizdais, pamatyti pavasario grozi ir pan. Taip pat ir as esu kai kuriose nuotraukose, kad neuzmirstumete mano dailaus veidelio :))))

Komentarai:
visu pirma - tai nuotraukos is mano savaitgalio Casavieja miestelyje pietineje Gredos kalnu dalyje, beveik slenyje, pries pora savaiciu. Jeigu eitum peskom tai tuo sleniu beveik ir Portugalija butu galima pasiekti :) SLENIS. Beje, cia yra savitas mikroklimatas. Taigi nors ir miestelis yra kalnuose, cia yra visalaik silta. Cia net auga apelsinu ir citrinu medziai, palmes ir kitokie augalai budingi pietesniams regionams.
CASAVIEJA miestelio stogai. Cia irgi daug gandru, kaip ir Alcala, tik nuotraukoj nelabai matos.
KALNAI_GREDOS matosi tik truputi sniego. Bet siaurineje siu kalnu puseje sniego net dabar dar yra tiek, kad galima slidineti ir siaip uzsiimti ziemiskais dalykais. Siandien per televizoriu maciau :)
PAVASARIS nuostabiai puiki nuotrauka, kurioje yra almendros sakele - pirmas pavasario zenklas Ispanijoje. Si isvyka buvo pries kelias savaites, taigi dabar orai dar pavasariskesni.
ASILIUKAS+GELYTES kaimiskas vaizdelis :)))) pas mus asiliukus tik zoologijos sode gali pamatyti :) O ten kur ant sienos geles, tai man sake, kad tokiu budu (labai daug mirgu margu vienoj vietoj) labai populiaru pietu Ispanijoje Malagoj, Cordoboj ar Grenadoj. Grazu.
O SVAJOKLI MANO MIELAS SVAJOKLI.. ir OT GRAZUMELIS kad isitikintumet, kad esu sveika ir gyva :)

Taigi tiek,
sekmes!!!
Milisenta


Komentarai...
03 28
Claudia
Hola hola!!!!from your pics and your email seems your are having super good time and i bet now much more since asta is gonna come there to visit you...and i'm really happy your having fun!!!and good time!

03 28
Nacho
Que vida tan dura… Tipo, koks gyvenimas to ks KIETAS??? :))))

03 29
mama
Tu visur vietoj y rasei Z, o vietoj z kartais rasei Y. Ar sios raides salia. Kitiems gali buti sunkoka skaityti. Apie raidziu sukeitima vietomis tai as net neuzsimenu. Ar Tavo uzsienieciai draugai supranta ka Tu rasai?



Balandzio 3 d.
4a. Ispudziai is Ispanijos

sveiki pazistamieji ir nepazistamieji,

mus sieja vienas zmogus - Milisenta, kuri manes paprase parasyti jums savo ispudzius is Ispanijos. kadangi ji vis pasakoja mums savo ispudzius, tai sake kad jums bus idomu ir kito zmogaus mintys :)
rasysiu trumpai, aiskiai ir su intonacija :) savaite prabego per greitai :) pamaciau vieta, kuria Milisenta laikinai vadina savo namais - Alcala de Henares, kai ji mums ir rase tai tikrai gandru miestas, grazus miestas, ypac man patiko pagrindine aikste apsodinta baltais medziais. Madridas, be zodziu :) kas jau buvot manau turejo patikti, kas nebuvot butinai pabukit :) visos aikstes, parkai, pastatai, paminklai viskas super :) dar viena vieta kuri mane labiausiai suzavejo tai El Escorial Sv.Lauryno vienuolynas. kelintas amzius nepasakysiu, bet vienuolynas tikrai didziulis, su mazais ir nelabai kambariais, paveikslais, koridoriais, karaliu ir karalieniu kapais, sodu. nuostabi vieta, rekomenduoju :) ir dar vienas miestelis kuri aplankem kartu su Milisenta tai buvo Gvadalachara, is pradziu issigandom kad atvaziavom i kazkoki pramonini biski baisoka miesta, bet atejus i senamiesti nuomone pasikeite, ji taip pat verta pamatyti :) grazus, tikrai labai grazus :) visos keliones isvada - Ispanija - puiki salis, labai grazi salis ir labai silta visom geriausiom sio zodzio prasmem.
vienu zodziu savaite atostogu Ispanijoje liks kai labai silta, super silta, afigiena :) savaite :) dar karta aciu Milisentai ir visiems kurie perskaite iki galo :)
tai ka pazistamieji ir nepazistamieji lankykite Milisenta kol ji dar ten :) Milisenta linkiu sekmes :)))))) graziu dienu, tikiuosi ir i Lietuva pagaliau ateis pavasaris.... :)
Asta


Komentarai...
04 04
Dovile
kas dar..ai skaiciau Astos laiska apie ispudzius is ispanijos..mmmm...truksta zodziu..mmm..


Balandzio 4 d.
5. ¡¡¡¡ Bagyra dziunglese !!!!

Laba diena mielos saules ir saulutes!

Dziugios dienos man cia bega pro akis, nespeju ne sureaguoti kaip viena savaite keicia kita.... Tiek daug visokiu dalyku vyksta, kad nei prisiminti neina, nei nupasakot.

Visi gavot Astos ispudzius is savaites praleistos Ispanijoj. Galvojau viska smulkiai papasakos ka veikem, kur buvo, ka mate ir pan. Bet ziuriu, kad man kai kurias vieteles reikia papildyti :)))))

Izanga.
Labiausiai kas man patiko, kad Astos buvimas mane labiau susiejo su mano mielaisiais butiokais - beje, gal kas zinote kita grazesni lietuviska zodi pasakyti flatmate? - nes net tris vakarus kartu valgem vakariene ir negi mokinomes sokti sevillana! Niekaip nesupantu kaip Asta nepaminejo sio fakto. Ir kito, truputi gedingo, bet labai svarbaus - fiasko su cepelinais. Na bet apie viska nuo pradziu.... :)))))

Destymas.
Sevillana (tariasi - ´sevijana´) - tai sokis is Andaluzijos. Beveik kaip flamenko, bet ten kazkuom skiriasi ir as nelabai zinau. Zinau tik tai, kad norint pradeti sokti flamenco, pirma turi ismokti sevillana. Taigi po vakarienes visi pasilikom, valgomaji pavertem maza sokiu sale ir prasidejo mokymosi procesas. Galiu pasakyti, kad aktyviausi buvom as (ir taip aisku, be jokio specialaus paaiskinimo) ir sokio mokytojas Alejandro (mano butiokas is Malagos - biologijos mokytojas vidurinej mokykloj). O visi kiti, tiesa sakant buvo tik ziurovais. Tie visi kiti, tai Asta (skaute drauge is Lietuvos, atostogavo ta savaite), Cristina (butioke is Avilos, studente) ir Cristino (butiokas is Toledo, dirba kazkur). Tai va, visa si grazi kompanija linksmai leidom laika. Vieni daugiau, kiti maziau :))))
Si pirmoji sevillanos pamoka labai man praverte vakar. Jei atsimenat buvau rasiusi kad noriu viena menesi pasimokyti flamenco. Bet ten pasirodo reik pradet nuo sevillanos. Taigi vakar buvau pirmoj pamokoj vienoj sokiu mokykloj, bet antra karta sevillanos pamokoj apskritai savo gyvenime :))) Jei neapsigalvosiu, tai turbut si menesi bandysiu ismokti ta soki. Idomu kaip man ten seksis :)))) Ir kolektyvas idomus, as ten jauniausia, tarp mokteriskiu nuo ... mazdaug apie 30-40-50 metu. Kaip zinia atvaziavau i Ispanija ne tik kalbos, bet ir kulturos, tradiciju, paprociu ir etc. mokytis :)))

Cepelinai. Kaip sakiau vakarieniaudavom kartu su mano butiokais - viena vakara kepem lietinius blynus su bananais ir sokoladu. Skanumelis! Kita vakara nusprendem tradiciska aptureti. Asta buvo atsivezus gatavos teslos cepelinams. Rekomendacija jums - niekada nenaudokite!!!! Pirma - tesla istizo, antra - skomis kaip manu, trecia - gavosi kazkoks kogel mogel. Taigi, geriau net nemeginti. Bet nieko, kada nors kad atitaisyciau padeti iskepsiu bulviniu blynu ar net cepelinus pabandysiu pagaminti, bet normaliai is bulviu, o ne is neaiskaus misinio is pakelio. Beje, vienakart jau esu gaminusi cepelinus Ispanijoj ir gavosi visai neblogai. Nacho gali patvirtinti :) Bet ta vakara ne tik mums nenusiseke, mano butiokai bande pagaminti ispaniska tortilla (´tortija´ - ispaniska kiausiniene su bulvem). Skonis buvo geras, bet tik isvaizda nekokia :) Taigi treciam vakarui liko vel blynai - patiekalas, kuri as moku gaminti geriausiai :))))) Sikart su obuoliene, kuria isvirem ta pati vakara :)))) Vat.

Dziungles. Manau nera nei vieno mano pazistamo ant sios zemes, kuris nezinotu kad esu skaute. Tiesa sakant jau 9 metus :))))) taigi visai nieko keisto, kad ir Ispanijoj mano uniforma nedulka lentynoje. Daug nepasakosiu apie visa skautu struktura - bet iki pat vasaros dalyvausiu vilkiuku gaujos (mergaiciu nuo 8 iki 12 metu) veikloje. Taip pat ir ju vasaros stovykloje liepos menesi. Dziungliu paslaptis bandysiu pazinti ir atskleisti vilkukem kaip pantera Bagyra. Tiems, kas nieko nenutuokia turbut keistai skamba sie vardai. Trumpai: vaiku nuo 8 iki 12 metu amziaus skautu pedagogika paremta pagal Kiplingo knyga ¨Mauglis¨, kuria tikrai kiekvienas vaikysteje esam perskaite. Taigi visi personazai ir pasakojimai paimti is tos knygos. Todel mergaites yra vilkiukes, vade yra Akela (Klaipedoj as Akela buvau virs 3 metu), o asistentai - Balu (meskinas), Kaa (smauglys) ir kiti. Taigi, as nusprendziau, kad Bagyra labiausiai atspindi mano charakteri. Kai Asta buvo Ispanijoj, sestadieni ir sekmadieni miesto surmuli iskeitem i savaitgalio isvyka su sia vilkiukiu gauja (Asta irgi yra skaute). Tai pakeliui vaziuojant matem nerealius peizazus, pacioj isvykoj irgi nerealiai praleidom laika.

Ispanu kalba. Galiu pasakyti, kad jau turiu ispanu kalbos diploma. Ten parasyta kad esu islaikiusi 2 lygio (is viso yra penki) egzamina, kur rezultata man labiau patiktu nuslepti (na nebent, mazais skaiciukais galiu parasyti, kad gavau 7.5). Realiai ispaniskai jau susisneku, galiu dienas praleisti su ispanais, bet paskaitose vis tiek kol kas mazai ka tesuprantu. Na bet nieko. Viskam savas laikas. Erazmusai, kurie cia yra nuo rugsejo, sake kad paskaitas pradejo suprasti tik apie Kaledas :)))) tikiuosi man tai bus greiciau ir tikiuos egzaminus islaikysiu visus, kad gauciau visus reikiamus kreditus.

Idegis. Kaip minejau kazkada, kad nuo saules nesislepiu ir jau turiu graziai irudusi veiduka. Pirmas prislietimas prie saules buvo zygyje su skautais, antras - pagrindinej miesto aisktej (su Astos minetais baltais medziais) 2 val. mokiausi/sedejau saulej pries ispanu kalbos egzamina ir trecias - praejusi sekmadieni buvau su vienu butioku ir jo draugu zygyje i kalnus - la Pedriza. Sukorem 13 km. Siaip tai nebutu daug, bet kai tie kilometrai skaiciuojami kalnuose - patikekit - labai aiskai suprantu kodel jau antra diena skauda visus kuno raumenis :)))) Daugiau nebeskaiciuosiu, cia pas mus saule kasdien, tai ir skaicius praranda savo prasme :))))

Pabaiga.
Gyvenu idomiai ir turiningai. Si penkatdieni einu ziureti flamenco. Savaitgali einu i zygi su skautais i kalnus. Kita savaite turiu atostogas - turiu nerealia ideja, kurios kol kas nepasakosiu. Ketvirtadieni einu ieskot informacijos. Jei viskas pavyks - laukite nerealiai idomios istorijos :))))))))))))))

Myliu ir pasiilgau
Milisenta

P.S. itariu nebeparasysiu iki Velyku, tai jeigu ne - ¡¡¡ Linksmu Velyku !!! - ramybes ir dziaugsmo jusu sirdims, graziu ir spalvotu marguciu namams ir ... pavasarisko oro!!! :))))


Balandzio 24 d.
6. ¡¡¡¡ 5 dienos, 115 km., 18 euru, 2 pusles, pati viena.... ir kiti saunus dalykeliai !!!!!

Shalom, mieli draugai!!!

Praejusi karta uzsiminiau, kad turiu nerealiai ideja – taigi galiu pasakyti, kad ideja tikrai nereali ir jos igyvendinimas buvo super!!!! Pati viena ejau ¡¡¡piligrimine kelione i Santiago de Compostela!!!
Taigi sios istorijos pavadinimo issifravimas: apskritai kelione uztruko visa Didziaja savaite (balandzio 10 – 16 d.). Pirmadieni autobusu is Madrido i Galicia (Ispanijos dalis siaures rytineje Pirenu pusiasalio dalyje) kelione uztruko 8 valandas :))) Pirma karta savo akimis isvydau Atlanto vandenyna. Tiksliau ilankas ir realiai pacio vandenyno su placiu horizontu nemaciau, bet palaukit. Cia dar tik keliones pradzia :))) Antradieni pradejau zygi pesciomis, kuris uztruko 5 dienas. I Santiago izengiau sestadieni. Kasdein numindavau nuo 16 iki 23 km. Taigi is viso kelione nuo ValenVa (¡¡¡¡¡Portugalijoje!!!!!) iki Santiago de Compostela uztruko 5 dienas ir numyniau 115 km. Neblogai, ar ne?! Ir sutryne tik 2 pusleles. Buvo daug jaunimelio kur vos paejo, nes pusles sumusdavo viena ant kitos ir pan. Nakvodavau albergese – pakeles nakvynes namuose, kur visada pilna piligrimu, kur sutinki milijona zmoniu ir kur nereikia moketi uz nakvyne. Yra virtuvele, taigi gali gaminti valgyti pats arba valgyti kavinese. Kiekvienas pasirenka savaip. Bet kai as pati viena ryte sugalvoju valgyti makaronus pusryciams, tai sulaukiu daug demesio ir nuostabos suksniu. Nes ispanai paprastai pusryciams valgo viena kruasana ar pyragaiti ir kelis sausainius su kakava. Cia visi ju pusryciai. Zodziu, man cia tik desertas ir su tokiais pusrycias tu kilomentu nebuciau galejus nuzingsniuoti. Taigi prie ko noriu privesti. Kad jei nori, kelione gali apsieiti labai pigiai. Taigi – as per ta savaite isleidau tik 18 euru (nepaisant keliones bilieto pirmyn atgal, kas sudaro dar trigubai tiek). Kam pasakau sunku patiketi :) nes as taupi mergaite, viska susiemiau ka turejau namuose (ziupsni makaronu, truputi ryziu, duonos ir pan.).

Jums galetu kilti toks klausimas - zygis Ispanijoje, taciau koks rysys su Portugalija??? Paaiskimimas: i Santiago galima eiti is, bet kurios Europos vietos. Labiausiai tradicinis kelias yra is Prancuzijos ir zmones nueina 800 km per menesi ir panasiai. Turiu viena drauge cia Ispanijoje, kuri praejusiais metais nuo Pirenu numyne beveik 800 km. per 22 dienas. Taigi mano simtukas ner labai ispudingas, bet kaip pirmam kartui man gana :))) Taigi, kiekvienas kelias turi savo pavadinima. Kaip minejau pats populiariausias yra Camino Frances. Taip pat yra Camino del Norte (Siaures kelias), kuriuo dazniausiai eina is Anglijos. Taip pat La Ruta de la Plata, kuris prasideda apie Ispanijos viduri ar pietus. Las Rutas Marinas eina palei jura aplink Santiago. Ir galiausiai mano pasirinktas kelias Camino Portugues, kuriuo zingsniuoja piligrimai is Portugalijos gilumos. Na kadangi as neturejau daug laiko, tai ir mano kilometrai buvo riboti, Teoriskai turejau oradeti viename pasiebio mietelyje Ispnijos pusej. Bet uz penkiolikos minuciuperejus tilta per upe skiriancia Ispanija nuo Portugalijos yra kitas mietelis, kur ir nusprendizua pradeti savo piligrima. Esu baisuaisia ptenkinta del sio savo pasirinkimo, nes ValenVa – mietelis tikrai isoudingas ir vertas demesio. Senamiestis yra issdestes gynybiniu itvirtinimu zonoje. Gynybiai itvrtinimas – bastionai mazdaug principas kaip Klaipedoje (Jono kalnelisi ir Pilies muziejus), taicua cia yra islikusi visa sistema o ne tik keli plytgaliai kaip Klaipedoje. Ispudinga visa gynybiniu irengimu, perejimu, nusileidimi sistema. Zodziu, nuoasakot neina, nes perdaug sudetinga. Espme – ispudiz iliks ilgam. Cia buvo mano pirmoji pazintis su Pirtugalija, nes asnkciau nesu buvusi Portugalijoje apskritai. Irdar – jei einu portugaliska piligrimu kelia, tai ir turejau oradeti Portugalijoje :))))))

Beje piligrimo kelia galima atlikti trim budais. Peskom, dviraciu ar joti arkliu!!! Man baisiai patikru trecias variantas, bet cia jau sudetingiau susiorganizuoti nei peskom – uzsimeti kuprine ant peciu ir pirmy. Beje, si karta truputi susiveliaui – jau Alcala maciau, kad mano kuprine sunkoka. Bet, kad vaziavau toli, reikejo pasiruosti, bet kokioms situacijoms (salciui, liuciai, badui, skausmui ir pan...), tai nebuvo galima nieko isimti is kuprines. Na ir tempiau ta savo kraiti. Bet nieko. Peciu neskaudejo. O panaudojau praktiskai visus daiktus, ka buvau isidejusi, taigi neteko apgailestauti, kad kazko turejau per daug ar pritruko.

Galicia.... Sis Ispanijos krastas turbut labiausiai panasus i Lietuva. Jei tai butu vienintele aplankyta Ispanijos dalis, zmogus gali nesuprasti kodel Ispanija skundziasi vandnes trukumu. Cia jo i valias. Gali vezimais vestis. Zmones beveik taip ir daro :)))) Kadangi yra daugybe saltiniu, upeliuksciu. Taigi zmones prisipila didziausias taplas ir vezasi namo. Nezinau ar kad vanduo geresnis ar taupumo sumetimais. Sio dalyko nepaklausiau :))))) Taip pat lauku drekinimo sistema ispudinga. Kiekviena pieva tueri savo kanaliuka, kur pastoviai ciurlena vaduo. Cia Galicijoj daug lyja. Apsritai – visi sako, vaziuoji i Galicija – pasiimk lietskraiste ir nusiteik lietui (nesvarbu, ziema ar vasara). Bet galiu paskyti, kad man labai pasiseke. 3 dienas sviete saule, todel dabar turiu velyvos vasaros idegi veide (o dar tik balandis! Iki vasaros pabaigos turbut pavirsiu i negriukeJ).Viena diena buvo debesuota ir tik paskutine zygio diena lijo. Bet lijo taip, kad nematyti nieko aplinkui. Pyle ne kaip is kibiro, bet lyg dangus butu prakiures ir stipriai, kaip per didziausia liuti. Ir taip beveik visa diena. O as ejau issisiepus iki ausu ir baisiausiai patenkinta. Turejau lietskraiste tokia iki zemes. Tai nors biski ir suslapau (tiksliau kojos tai tas pats kas per upe zengtum, jokio skirtumi). Buvau patenkinta todel, kad jei esu Galicijoj tai turiu nors truputi ir suslapti. Taip pat dziaugiausi, kad tik viena diena ir kad paskutine diena. Ir dar dziaugiausi tokia nerealiai atirtim (na aisku, tai nebuvo pirmas kartas, bet vis tiek) – eiti kai aplinkui viskas zliaugia. Kai eini ir jokio skirtumo, kad upelis pastoja kelia ir pan. Super! O del upeliu., tai kitom dienom pavydziui eini ir tavo kelias – upe. Tikraja to zodzio prasme. Keliukas labai grazus, akmenuotas, vingiuojantis misku. Tik toks dalykas, kad tuo paciu keliuku kur tu turi eiti labai graziai vingiuoja ir upeliukas. Sukti is kelio negali nes aplinkui daug avieciu ar gervuogiu krumu, tai jau gyvas is tu bruzgynu neiseitum. Tenka rinktis – slapias keliukas ar spygliuotos dziungels :))) Sprendimas priklauso nuo situacijos. Paskutine diena, jokie vandenys buvo nesvarbus :))))

Klausimas – o su kuo as issirengiau i ta piligirima – nebeturetu kilti nes pacioj pradzioj jau rasiau, kad issiruosiau pati su savim ir savo (tiksliau skolinta) kuprine. Daug kam kyla daug klausimu – viena? kodel? ar nebaisu? ar nenuobodu? ir taip toliau ir pan. Galiu pasakyti, kad piligrimas – tau kelione del taves, kuria turi nueiti pats. Bet tai yra ko man reikejo, nes as daug piligrimu esu ejusi su skautais, todel s ikarta norejau kitokios patirties. Bet taip pat galiu pasakyti, kad vienas niekada nebusi. Pati viena zingsniavau tik pirmaja diena (buciau norejusi daugiau). Kitom dienom galejau pasirinkti kompanija is keturiu galimu :)))) Neieskodama, o jei ieskociau, tai ir daugiau galimybiu atsirastu. Taigi pasirinkau kur maziausiai zmoniu :)))) Buvo dvi grupes skautu – vieni is Portugalijos, kiti is Guadalajaros (miestelis visai greta Alcala), taip pat merginu kompanija is vienos religines organizacijos (Shoenstatt – Peter gal zino daugiau, nes cia is Vokietijos. Man aiskino, bet as nelabai supratau). Kelia zingsniavau su vienu vyrioku is Madrido (virs 30 metu, advokatas, anglu kalbos ir buhalterijos destytojas, kuris i piligrima ejo antra karta) su kuriuo lavinau ispanu kalba, nes pokalbio temos laviravo nuo gamtos iki Ispanijos ar Lietuvos paprociu bei stereotipu, nuo globalizacijos iki karo Irake ir pan. O vakarais, kai susitikdavom su kitais piligrimais, kartu su merginomis is Madrido dalyvaudavau Misiose ir siaip paplepedavom idomiomis temomis. Vienas zmogus man sake – kad Santiagas (Sv. Jokubas – vienas mylimiausiu Kristaus mokiniu) zmogui duoda tai ko reikia. Pagrindinis dalykas ka dariau siame kely – grozejausi gamta – Dievo kurinija. Ta gamta daug kuo primine Lietuva. Esu du menesiai Ispanijoje ir po trupouti pasiilgstu tam tikru dalyku. Taigi sis piligrimas buvo tika atgaiva dusiai. Velyku laikotarpis man yra svarbus, tai norejau praleisti nepaprastai, tureti svente sirdziai. Man pavyko :)

Kiekvienam zmogui piligrimas duoda skirtingus dalykus. Ir butu galima knygu knygas prirasyti. Bet as tokio tikslo neturiu. Todel reikia liautis kol dar laikas. Tiesiog trumpai bandau nupasakoti koks puikus dalykas gali buti ejimas peskomis svetimoje salyje su nepazistamais zmonemis.
Yra dar daugybe dalyku, kuriu cia napapsakojau, bet tiesiog todel, kad neimanoma visko nupasakot. Kokios cia tradicijos. Velyku savaite visoj Ispanijoj kiekviena vakara vyksta procesijos per visa miesteli, kur zmones isgyvena daug skirtingu jausmu: vieni ateina kaip i paroda, o kitas isgyvena tikejimo isbandymus nesdamas Kristaus kryziu. Ir pan.
Kita tradicija apkabinti sventojo skulptura kai ateini i Santiago de Compostela ispudinga katedra. Tada smilkymo procesas, kur didziule smilkykle skrieja per visa baznycia kaip svytuokle nuo lubu iki lubu. Sakoma, kad senais laikais, kai sueidavo daug piligrimu budavo blogas kvapas baznycioje, todel tekdavo gerai pasmilkyti :))) Kita istorija butu galima parasyti apie Galicijos gastromnomija. Gyvenimo ypatumai kaime - panasumai su Lietuva: zmones dirba laukuose, kaimiska aplinka, gamta ir taip toliau ir pan. Bet sita dali teks palikti ateiciai.
Esme – Velykas praleidau ispudingai ir esu labai laiminga.

Sekmes!!!!
Milisenta


Komentarai...
04 24
Mama
Kaip as viena be nuotrauku.
O laiskas ilgas !!! O dar nerasei kur pas Angeles keliavai.

04 26
Violeta
Sveika, man laaabai idomu kaip tau sekasi bet, neskaitau tavo laisku nes juk cia tiek laiko reik :) Faina kai grisi vistiek ismaldausiu kad papasakotum :)


Geguzes 4 d.
7. Jura ir kalnai, skautai ir draugai..._senienu kampelis

Taigis, apie savo ilgaja piligriminio zygio savaite parasiau, bet dar yra milijonas kitu dalyku ko dar nespejau aprasyti. Tai kadangi neturiu laiko cia dabar ilgai sedeti ir rasineti, tai bent trumpai isdestysiu kur ka maciau, nes daug sauniu daluyku ivyko. Pirmiausia, kaip rasiau praejusiame laiske kad per 5 dienas nuzingsniavau 115 km, tai galiu pasakyti kad pries tai turejau 28 km. treniruote su skautemis :) O buvo taip... Ideja apie piligrima buvo labai netiketa, todel ir pasiruosimas buvo labai spontaniskas. Nieko nezinojau nei kas, nei kaip, nei kur, bet uzteko viena diena nueiti i Galicijos informacijos centra ir ten gavau visa reikalinga informacija: zemelapiai, marsrutai, nakvynes vietos, autobusu tvarkarasciai ir pan.... Taigi taip netiketai viska vienu metu gavusi nusprendziau visa savaite ten ir zygiuoti. Bet jau is seniau zinojau, kad esiu i viena zygi su skautemis – vademis i zygi. Taigi musu beveik 30 merginu burys iskeliavom i kalnus Madrido siaureje. Ejome is vieno dailaus kaimelio iki kito dailaus miestelio, kur verbu sekmadieni dalyvavom Misiose vienam dailiam vienuolyne (Paular, netoli miestelio Rascafria). Tai ka noriu pasakyti, pas mus Lietuvoj per Verbu sekadieni zmones visada turi kokia kadagio sakele, o cia tai labiau budinga alyvuoges medzio sakele arba romero sakele (toks skaniai kvepiantis augalas kalnuose). Taigi buvo labai grazios vietos. Siaip vienai dienai 14 km nera daug, bet kai juos reikia nuzingsniuoti kalnuose, tai mazai nepasirodo. Vakare dziaugiesi patekes i horizontalia padeti. Didziausia ispudi paliko naktis. Miegojom namelyje kuris yra niekur. Artimiausias miestelis neaisku uz kiek kilometru. O tau netoli kalnu virsunes ir kai kuriose dar baltuoja sniegas. O dar zvaigzdziu ryskumas.. Ir aplink visur placios pievos, ir gaivus nakties kvapas. Zodziu pasaka, o ne gyvenimas...
Tai cia pradzia. Buvau zygyje sestadieni ir sekmadieni su skautemis, o pirmadieni isvaziavau i Galicia (8 valandas dardejau autobusu) kur nuo antradienio pradejau savo 5 dienu piligrima.
Bet pries tai dar ir kulturine programa sau buvau parengus :) Pries zygi su skautemis penktadienio vakara buvau modernaus sokio flamenco teatre. Kaip cia geriau paaiskinti... Siaip buvo flamenco (grojo, soko, plojo ir dainavo – visomis formomis), bet toks siuolaikinis, o ne toks kur mes turime ivaizdi galvoje – ilgas sijonas, raudona gele plaukuose ir pan...). Bet is tikruju sokio neimanoma nupasakoti, tai ir nesigilinsiu. Tik pasakysiu, kad patiko.

Na gerai, o darbar persoksiu savaite ir paziurekim, ka as veikiau po piligriminio zygio. Velykas sutikau Santiago de Compostela ir dar ta pati vakara is ten isvaziavau ir pratesiau kelione po Ispanijos siaure. Patraukiau i viena svarbesniu uostu – La Coruña. O ten jura, platus Atlanto vandenyno horizontas... Grazumelis neispasakytas, juros osimas, gaivus kvapas.... Kaip sakiau – pasaka, o ne gyvenimas. Bet cia dar tik isibegejau. Is ten pajuriu patraukiau i kita regiona – Asturias - aplankyti vienos drauges, su kuria nesimatem 2 su puse metu. Mes susipazinom Suomijoj, kai ten mokiausi. Taigi – vizitas super. Ir dar man baisiausiai pasiseke. Mano drauge Angeles kaip tik po saivaites turejo isvaziuoti i Airija trims metams doktoranturos studijoms (siuo metu ji jau ten – Dubline). Tai cia pirmoji sekme. Antroji – oras – ne viena diena nelijo!!! Aplankiau Gijon, Oviedo ir Aviles. Vel jura, is kitos puses kalnai. Na zodziu, nesigilinsiu, reikia pamatyti, o ne skaityti. Tuo labiau ir rasymo gebejimais nepasizymiu, tai ner ko cia ne stengtis – man iki Servanteso toli, nesvarbu kad gyvenu jo gimtinej. Beje, Asturias ir Galicia – is man matytu regionu Ispanijoje tai labiausiai i Lietuva panasios teritorijos, tai buvo tikra atgaiva Velyku laikotarpiu matyti tuos peizasus: miskai, daug upeliuku, zalia zole, zmones pjauna zole....

Trumpai tiek.
Dabar laukite tesinio is kelioniu po Ispanijos pietus!!!!!!!!!!!
Nemazai kilometru teko iveikti per visas sias keliones :))))

Milisenta

P.S. atsiprasau, kad vis tik pavirsiu pralekiu ir mazai ka parasau apie ¨tikrus¨ ispanisku dalykus. Bet nepapasakojusi plotmes, negaliu gilintis. O kai aprasau bendrus dalykus nebeturiu laiko esminiams. Na bet tikiuosi nieko baisaus, gal labai nuobodziauti netenka skaitant.

¡¡¡Beje is dalies jusu nieko negirdejau jau koki simtmeti, tai butu malonu jei prasinestumet ar vis dar krutat ant sios zemeles!!!

Buckis i zanduka
Milisenta


Komentarai...
05 05
Nacho
Acabo de leer tu email (el que me has enviado personalizado, el otro no he tenido tiempo).
Me han gustado mucho las fotos!!! Tenia mucha curiosidad por ver a Angeles... Y, oh, vaya, sigue EXACTAMENTE igual que hace dos anos!!! Uno de esos rostros eternos, por los cuales no pasa el tiempo:)))


Geguzes 11 d.
8. Fotosesija – visur tik as

Sveiki brangus ir brangiosios,

vis isgirstu komentaru, kad nuotraukos puikios ir grazus tie mano vaizdai, bet kad yra pageidavimas ir mano fizionomija ten pamatyti. Taigi, vakar sedau, perziurejau visas nuotraukas kokias turiu ir isrinkau visur kur esu as ir dabar prisegu ir siunciu jums. Kam labai patinka gamta ir siaip idomus dalykeliai galit si laiska pratrinti ir bus daugiau vietos pasto dezutej :)
Tik jau nepagalvokti, kad as cia visalaik sau visokias fotosesijas rengiu ir kad bandau apsimesti mis pasaulis Ispanijoje, bet kaip sakiau cia praktiskai visos foto kur as esu, visos kitos tai jau be manes :)

Tai va tiek,
graziu vaizdu!
Milisenta

Komentarai...
05 11
Claudia
i'm happy also to read in your email that you got the "lazy" attitude to skip university!!!!!the influence of me and nacho is still living in yourself... !!!and never forget to make for us a "cronaca" about every single bad word you say and every single borracho moment you are spending!!!!
ps...your pictures are always wonderfull and in the last pic in you last email you have a really nice scarf!!!!!!!!!and you look wonderfull too!!!!!!!!!!dar buckis milimause milly


Geguzes 13 d.
9. Pietu Ispanija pries savaite


Laba laba, tie kas zinojo jog po savo kelioniu po Siaures Ispanija po savaites isvaziavau i Pietus. Bet is tikruju neplanuiotai ir netiketai. O buvo taip...
Pries savaite pas mane sveciavosi drauge Dovile ir drauge Ugne, ir galeciau parasyti papaeikima panelems, kad iki siol dar nesulaukiau ispudziu. Nes as kaip visada tinginiavau (oi, ka ci aparasiau, tingeti negarbinga, as tiksliau neturejau laiko) ir neskubejau rasyti aapie Pietu Ispanijos malnumus. Bet kad jau nebetuiru kantrybes laukti. Cia gi kasdien vis kas nors naujo nutinka, tai tiek prisikaups, kad i desimt lapu netilpsiu :)))) Juokauju, pasitengsiu kuo trumpiau.

Gerai kad yra saziningu zmoniu ir kai kas man prisipazino, kad neturi lkaiko skaityti mano laisku, bet zinokit grizus nebusiu labai dsni su pasakojimais. Nes visu pirma Klaipedoj busiu labai trumpai, o visu antra... nezinau, negegsistuoja antra. Pala, reik nenukrypti
Taigi, pietu Ispanija. Ka gi mes ten aplankem – Malaga – svarbiausiasnpunktas, nes ten pajuris!!!!! Bet cia nesiplesiu nes visgi tikiuosi sulaukti draugiu vienos ir kitos pasakojimu. Geriau apie tai, ka maciau, ko jos nemate :)

Granada – balandzio 30 d. Wow! Grazumelis!!!! Jauciama didziule arabu itaka, pirmas mano aplankytas tokio tipo miestas. Turejau visa diena klajonems po miesta, tai aplankiau tokias vietas kur mazai turistu uzklysta. Balti namai, kakaktusai, kvepiancios galybes roziu, siauri keliukai i kalna ar pakalne, keistas miesto planas....
Beje, Granadoje yra vienas labiausiai pasaulyje lankomu objektu – Alhambra ir bilietus gauti yra labai problematiska. Turi arba is anksto pasirupinti ir nusipirkti vienam banke, bet kurioj Ispanijos vietoj, bet konkreciai dienai ir konkreciai valandai (ryte ar po pietu). Turistu skaicius ribojamas – 25 000 per diena. Neblogas skaicius :) O as bilietui vis tiek negavau.... Taigi, 24 tuks. galima nusiprikti is anksto tam banke kur minejau arba vietoj uzsirezervavus bilieta kazkiek dienu i prieki. O 1000 palieka tokiems zipliams kaip as – kurie nori nuspirkti bilieta ta pacia diena ir patekti i ta lankomiausia objekta. 500 is ryto ir 500 po pietu. Na ir ka jus pasakysit, as jau kaip labai pasistengusi 10.00 is ryto prisistaciau prie kasos (man reikejo atvaziuoti is Malagos, taigi keliausi baisiai anksti ryte), o ten jau milijonas zmoniu ir kilometrine eile. Rytinio reiso bilietai jau buvo parduoti 8.00 ryto (nes zmones jau rinkosi nuo sesiu ryto!), o ta valanda kai as patekau jau buvo ipuseje pardavineti popietinio reiso bilietus. Bet kadangi as turejau tik viena diena, tai nestovejau toj milziniskoj eilej kelias valandas, ir nusprendziau Alhambra palikti ateiciai (tuo paciu kartu kai lankysiu Cordoba – miestas netoliese, kuriio sikart nespejau aplankyti).

Paskutine diena kur turejau ilgai svarsciau krn vaziuoti, ka pasirinkti ir ka labiausiai noriu poamatyti. Variantai buvo: Ronda – miestelis prie kalnu, kur per miesta teka upe, namai pastatyti ant uolu ir pan; Marbella – turtingu arabu kurortas, kur didele brangiu jachtu prieplauka ir pajuris; Cordoba – istorinis mietas, Gibraltaras – Anglijos dalis Ispanijoje, beveik pieciausias tas kas Ispanijoje. Bet man sake kad ten nieko gero – viena uola, tada viena gartve su parduoituvem ir daugiau nieko. Teko susitiaikyti su mintim, kad Afrikos krantus teks pamatyti tik kita karta, o dabar nusprendziau pasirinkti Sevilla.

Sevilla (liet. Sevilija) geguzes 1 d.. Didziausias senamiestis koki kada nors kokiam nors mieste esu maciusi. Turejau viena diena,tai spejau tpalekti tik pavirsium, bet vis tiek, mano tempais nemazai spejau pamatyti. Svarbiausia didziule gotikinio stiliaus katedra pradeta statyti dar XII a. – didziausia gotikine sventykla pasaulyje ir 3 pagal dydi krikscioniu pasaulyje. Kaip legenda pasakoja, ten yra mauzoliejus kur yra palaidotas Kristupas Kolumbas. Ir tada katedros bokstas Giralda – 97 metru miesto simbolis, kitaip tariant – 34 aukstai peskom. Bet verta lipti, nes virsuje vaizdelis atsiveria... miesto panorama, sodai, gotikine katedra is virsaus ir pan...
Alcazar – arabu rumai/tvirtove su galybe sodu. Bet cia nenupasakosi, reikia pamatyti. Arabu stilius sumises su gotika, reneseansu, baroku: azuriniai langu, duru, arku papuosimai, spalvotu keramikiniu plyteliu mozaikos, fontaneliai ir t.t.
Ekskursija laivu – per Sevilla teka upe ir zinoma yra organizuojamos ekskursijos laivu, tai as nusprendziau paplaukioti, atsigaivinti vejeliu nuo vandens, nes jau nuo to karscio ir vaiksciojimo ... bloga nebuvo, bet laikas buvoa pakeisti miesto pazinimo stiliu :) Laiavi plaukia kiekviena pusvalandi, ir praktiskai kiekvienakart pilna zmoniu. Galit isisvazduoti kiek ten turistu.
Ispanijos aikste – irgi sunkiai nupasakojamas vaizdelis – didziule aikste, kur puslankiu eina didziulis pastatas. Bet ka as cia pasakoju, kai bus proga – nuvaziuokit :)

Juokingas (arba ne) paradokasa. Kaip as tokia protinga ergaite, nesugebejau apskaiciuoti tokiu paprastu dalyku. Granadoje nuo geguzes prasideda fiesta Cruces del Mayo (Geguzes kryziai – tai is geliu padaryti kryziai ir pastatomi miestop gatvese Granadoje ir Cordoboje). O balandzio menesi Sevilla vyko Ferria de abril (Balandzio fiesta). Tai butu logiska, kad jei jau siomis dienomis nusprendziau aolankyti siuos vienus garsiausius I
Trumpas paiskinimas, kodel turejau tiek daug diena. Tas savaitgalis (balandzio 28 d. – geguzes 2 d.) buvo prailgintas. Nes Geguzes pirma, kaip ir visoj eiropoj turejom Darbo diena ir fiesta visoj Ispanijoj. O balandzio 2 diena, kai fiesta jau visiems, baigiasi, bet ne Madrido regionui. Nes geguzes 2 d. Yra Madrido miesto globejo diena ar kazkas panasau, kad ta diena yra fiesta, todel turjau viena diena daugaiu :)
Kelione irgi labai pasiseke, nes tomis dienomis mano butiokas Alejandro is Malagos kaip tik vaziavo namo, tai mus visas tris priglaude i savo masiniuka. O grizau as irgi su juo (Dovile su Ugne jau buvo isvaziavusios viena diena anksciau, nes joms buvo skrydis i Lietuva, o as kaip labai gera drauge, daviau joms namu rakta ir pati pasilikau pietuose megautis saule ir Vidurzemiojuros teiokiamais malonumaisJ). Beje, griztant likus apie 250 km iki Madrido prasidejo kamsciai!!!! Kozmaras, tarpais slaizem kaip sraiges, bet sekmingai atsikasem iki Alcala.
Kitas idomus dalykelis. Kol vaziuoji Madrido regionu, gamtovaidzis kalvotas, banguojantis ir pan. Tada ktame ragione Castilla la Mancha – visiskos lygumos, jokiops klavos, didziules placios kultivuojamos pievos. Irgi savoytiskai grazu, matyti tokias platybes, tik po keliu valandu tas vaizdas turputi pasidaro monotoniska sdir nuobodus. O ivaziavimas i Andalucia – nerelaiai, zodizias nenusakoma kalnu, prpersu ir siap visokiu krozyboiu komplekas. Yra net apzvalgos aisktele, kur mes zinoma sustojome nuotrauku momentui :)))

O jei rimtai, tai jei kada vaziuosit i Ispanija, oficialiai pripazinta, kad vertingiausi miestai yra Sevilla, Granada, Cordoba (kada nors kita karta, kai vaziuosiu pietu link), Toledo, Barcelona, Madridas, Salamanca (gal vaziuosiu kita svaite su mama) ir dar keletas kuriu neatsimenu. Tai cia architektura, Istorija ir pan. Jei paklausit mano nuomones, tai as pasiuolyciau, pasigauti koki ispana ir su juo pavazineti po kokius kaimus, mazus miesteluus, kad papasakotu apie ispanu buiti ir tikra realu gyvenima, o ne is paveiksliuku. Taip pat butiniausiai reiktu nuvaziuoti i kalnus. Cia ju yra bet kurioj Ipsnijos vietoj, taoigi kurbenuvaziuosi bus ir kalnu, taigi butina susiorganizuoti koki zygeli. Kas cia dar... na lyg ir tiek is patarimu puses.

Taigi pabaigai, poryt atvaziuoja pas mane mama. Nieko sau!!!!
Sekmes!!!!
Milisenta


Komentarai...
06 16
Inga
Saunuole tu, Milisenta!!!! Visada mane pradziugini darbu sukuryje!!!
daug daug linkejimu mamai ir tau! Nuostabaus laiko kartu!!!
apkabinu!

0516
Sonata
labute, nu tu pavarai cia su tais laiskais, nespeju nei skaityt nei fotkiu ziuret :D nu bet vistiek saunu, galima jau tiesiog daryt kelione pagal tavo aprasymus po ispanija :D ale tas kadanors veliau :) man klausimas kyla,o tu mokaus kada ar ten atostogaut islekei? a? :) ar yra kas uz tave ismoksta ar ten tokie destytuvai gailestingi,ka? kaip is tikruju? :) ir sveciu is Lt nemazai sulauki, adbar va mama atvaziavo,tikriausiai tai dar ne paskutinis svecia tavo is LT,ane? :D
o vienoj nuotraukoj tu kur prie juros su laiveliutai atrodo kad butum Baltijos pajury, nu viens prie vieno vaizdas ... kazi, a tai pis tikruju yra...?

05 16
Toma
Sveika varle keliauninke,
jo, tu musu emeilus biski uzvertei, reiks biski pratrinti. Bet zinai ka. As primeciau, kad man jokio pointo nera vaziuoti i ispanija. Visas nuotraukas issisaugojau, tai jauciuosi kaip ir buvus:) Galeciau savo amerikieciam nusiusti ir dar tavo tekstus i ang isversti ir apsimesti, kad buvau, nes kai kam buvau sakius, kad turiu planu ten vazuoti:))Ale gera mintis, kodel nesugalvojau per balandzio pirma.

Na as tau tiek nerasysiu kaip tu mums. Zinok as irgi kai pamatau tavo laiska, tai pgalvoju, kad as jo ne labai visa ir noriu skaityti, bet zinok susikaupiu ir perskaitau:)))Tiesiog pazanga:)

Nu gerai, vsio. Vis vien zinau, kad tu laiskus irgi atmestinai skaitai, ypca ilgus, nes neturi laiko:) As supratingesne, nei tu manai:))


Birzelio 5 d.
10. Po ilgos pertraukos...

Laba visiems visiems!!! jau seniai nerasiau, nes kaip visada neturiu laiko (galeciau to paties ir nekartoti kiekviename laiske, nes ir taip aisku). Na gerai, taigi didziausias ivykis per visa ta laikotarpi buvo, kad mano mama! buvo Ispanijoje. Dovile su drauge issisuko ir savo ispudziu neaprase, na bet tiek to, dabar mamos eile. Taigi,

Mama raso:

¨Pirmiausia: visiškai nemoku rašyti istorijų.

Antra: Geriausia pačiam pamatyti, nei klausytis kitų.

Trečia: apie Ispanija galima paskaityti enciklopedijoje ar internete.

Na gal pabandysiu kažką parašyti: jeigu vienu sakiniu: tai DIDINGA, ĮSPŪDINGA, GRAŽU.

O mačiau tik mažą Ispanijos dalelę ir labai dideliu greičiu tą viską reikėjo apžiūrėti. Tai apie kojų skausmą geriau ir neprisiminti. Ir apie dar palyginti nedidelį karštį (būna daug karščiau).
Bet savo nuostabios dukrytės dėka per tą trumpą laiką spėjau daug kur pabuvoti.
Dar pasisekė, nes gegužės 15 buvo miesto globėjo šventė ir visą savaitę buvo daug renginių.

Tad patį pirmą vakarą atvykus į Madridą, jau patekau į klasikinės muzikos koncertą didžiuliame parke prie vandens ir su labai ilgu fejerverku. Dar galima paminėti parke esantį nuostabų rožyną. Nors rožės žydi visur: skveruose, prie namų, rūmų. Ir gražios, visokių spalvų ir dydžių.

Antrą dieną nuvykome į š.v. nuo Madrido į El Escorial vienuolyną ir buv. karalių rezidenciją. Vienuolynas yra pasaulio paveldo paminklas. Visko buvo galima pamatyti: ir paveikslų galerija ir didelė biblioteka ir panteonas ir t.t. Reikia pamatyti.

Kitos dienos buvo paskirtos Madrido senamiesčiui ir muziejams: ........

<.........>

Kelione buvo nuostabi, Ispanija nuostabi, Milisenta, be abejo, nuostabi :) Zodziu viskas labai puiku ir nepakartojama. Noreciau ir dar karta. ..........................tik nesuprantu, kodel as dabar turiu kankintis ir rasyti apie tai.¨

Taigi,kaip galit suprasti irgi ne is didelio dziaugsmo parase tuos kelis zodzius, bet tik todel kad as primygtinai prasiau. Bet bendra vaizda galima susidaryti, kad nuveikem daugiau nei milijona darbu :)

O dabar trumpai kuo gyvenu siomis dienomis, galiu pasakyti sunkiomis dienomis.... Butent, perskaitet teisingai – sunkiomis! Paaiskinu, kodel gi mano tas gyvenimas cia pasunkejo... Priezastis labai paprasta – egzaminai! Ir ne bet kokie, o ispanu kalba! Jau seniau issilaikiau 2 egzaminus anglu kalba, tai ten viskas gerai (9.5 ir kt. dar nezinau rezultatu), be jokiu ypatingu pasiruosimu ar sudetingumu. Taciau nuo siandien prasidejo tikrieji mokslai. Nepatikesit, bet galiu pasigirti – visa savaitgali beveik intensyviai mokiausi, niekur nebuvau isvazavusi ir nieko daugiau nenuveikiau (na tik sestadienio vakara atsipalaidavimui buvau isejusi pasivaikscioti po miesta ir pavakarieniauti). Ispaniskai skaityti apie istaigu vadyba ir valdyma galiu pasakyti ne pats idomiausias ar lengviausias dalykas, na bet gyvenime visko reikia pabandyti :)))) Rezultatai siandien popiet. Jiegu neislaikysiu – tai bus pirmas neislaikytas egzaminas mano gyvenime... irgi patirtis... svarbu, kad per kisene paskui veliau nesuduotu.

Dar manes laukia 3 egzaminai ispanu kalba (istaigu etika ir kultura; reklama ir viesieji rysiai; zmogiskieji istekliai). Taigi patikekit, galvele reiks nemazai pakvarsinti. Taigi laukiu moralines ir visokios kitokios paramos birzelio 15, 23 ir 24 dienomis (pasizymekit savo darbotvarkese)!!! Prasau laikyti kumscius spygas ar ka tik norit, kad tik islaikyciau likusius egzaminus. O tai siandieninis stresas ne i sveikata. Dar ims ir rauksliu atsiras nuo bereiklaingo jaudinimosi :))))

Siaip gyvenu gerai. Jau beveik keturi menesiai kaip as cia. Ir viskas labai sauniai sekesi, beveik sekasi ir tikiuosi seksis. Liepos menesi dalyvausiu vienoj skautu stovykloj ir dabar dar ieskau, kad galeciau dirbti vienoj vasaros vaiku stovykloj. Taigi likusius 1,5 - 2 menesius tikiuos irgi turiningai praleisti. Laikas greitai lekia, dar daug dalyku nespejau nuveikti ar pamatyti. Bet dziaugiuosi tuo ka turiu – labai gerai sutariu su butiokais, turiu draugu ispanu Madride ir kitose Ispanijos vietose, keletas erazmusu cia Alcala irgi saunus zmones, pamaciau tikrai daug dalyku, turejau net 3 vizitus is Lietuvos (kai mokiaus Suomijoj tai niekas neatvaziavo...) ir taip toliau ir pan. Tik labai gaila, kad grizusi i Lietuva ne visus rasiu ka buvau palikusi (didzioji dalis brangiu zmoniu is Vilniaus isvazinejo ar tuoj isvazines po namus). O su klaipediskiais nebus baisai daug laiko pabuti, nes juk nuo rugsejo vel metus busiu Vilniuj.
Beje, jau nuo dabar pradedu ieskoti darbo Vilniuj, taigi jei kas nors ka nors isgirsit ar suzinosit – duokit zinia, busiu dekinga :) Ai, tas pats ir del gyvenamos vietos. Turiu viena ideja, bet jau kuris laikas negaunu zinios, tai greiciausiai neturesiu kur gyvent Vilniuj, tai irgi – laukiu ziniu :))))) Bet nepamirskit kad ir mano reikalavimai ne siaip sau, bet ko prasom nesiulyti – gyvenama vieta – netoli nuo centro ir ne uz milijona, o darbas irgi – ne per daug sunkus, idomus, geriausia butu puse etato ir ne uz minimuma :))))))
Oi siandien man linksma, bus kad gyvensiu uz miesto ir dirbsiu valytoja :) geriau jau nespjaut i vandeni dar paciai teks gerti, bet kodel gi nepasvajojus :)))))

Pas mus jau karsciai atslenka. Siandien vel 33 laipsniai, nelijo jau .... seniai. Tik vejas kartais buna didelis, tai vienintele pagalba karsta diena.

Na viskas uzteks,
Geriau papasakokit man kaip jums sekas?????? Skautai zinau ruosiasi vasarai, tikiuos ispres visus iskilusius sunkumus. Studentams sekmes egzaminuose, jauciu yra ka veikti :) O kokie planai vasarai???? Ir siaip, papasakokit ka nors idomaus is Lietuvos.

Siunciu truputi saules ir vasariskos nuotaikos,
Milisenta

Komentarai...
05 05
Erika
nagi aciu uz vasaros siuntima, bet pas mane ir taip jau seniai vasara:) as tau ja atgalios siunciu.

05 05
Mama
O nuotraukas tai sudejai visas kur pati esi :)
O kuriems zmonems pasiuntei ta mano pradzia. Galejai ka ir pakoreguoti. Nelabai jaukiai jauciuosi. Tavo dalis, tai be abejo, geresne.


Birzelio 7 d.
11. Silpnu nervu skaitytojams – nerekomenduojama


Taigi, sunku patiketi, bet si karta Ispanijoj apturejau ne tik dziaugsmo akimirku, bet ir tokiu nelabai kokiu...... Tai yra vakar ir uzvakar (geguzes 5-6 dienos) buvo blogiausios dienos cia Ispanijoje!!! Bet vienas mano butiokas sako, kad labai gerai jei per visus 5-6 menesius buvimo cia busiu turejusi tik 2 blogas dienas. Bet nuo siandien – viskas vel gerai :) Uzteks cia vaikiskus zaidimus zaisti ir uzsiimineti nesamonem – juk as optimiste iki kaulu smegenu :)))
Kai kurie jau zino to mano nedziaugsmo priezasti – pirmadieni didelis ivykis ivyko – pirma karta savo gyvenime neislaikiau egzamino!!! Na kaip sakoma, koks mokinys be dvejeto, tai koks studentas be neislaikyto egzamino. Tik juokingiausia tai, kad tai ivyko butent Ispanijoje (siestu ir fiestu salyje!) ir butent Erazmus studentes laikotarpiu (juk erazmusai nieko neveikia tik eina i party kiekviena nakti ir nieko nesimoko, jiems visada viskas lengvai praeina...). Ir dar, kad neislaikiau ne is nemokejimo, bet del kalbos. Buvo testas, o testui juk svarbu kiekvienas zodelis ir reikia suprasti perfektiskai, o kaip zinoma, as ispanu nors ir moku bet ne idealiai. O dalykas buvo istaigu vadyba ir valdymas. Is panasaus dalyko (angliskai) gavau 9.5, o ir Lietuvoj mano magistro darbas irgi panasia tema (¨Personalo valdymas Lietuvos savivaldybese¨). Tai galima suprasti, kad daugiau ar maziau, bet ta tema ismanau neblogai :)
Na bet nieko, kaip as sakau visokie tokie momentai – gyvenimiska patirtis. Ar ne? :) O patirtis yra geras dalykas gyvenime, tiek bloga, tiek gera, tiek pozityvi ir visokia kitokia. Vis tiek viskas susiveda i gera. Pavyzdziui tas dvi dienas nieko neveikiau, nes nebuvo upo nei kur nors eiti, nei kam nors laisku rasyti, nei knygu skaityti, bet uztat ziurejau daug televizoriaus, visas zinias maciau ir pan. (mano butiokai labai del to stebejosi ir jau suprato, kad man kazkas ne taip:),
Taigi ir is to televizoriaus ziurejimo dabar papasakosiu viena idomu dalyka. Ir kaip jau minejau, gyvuneliu myletojams ir silpnu nervu skaitytojams – skaityti nerekomenduoju!!!

Pradesiu nuo klausimo – kas tai yra korida?
Dabar prasom, atsitraukti nuo kompiuterio ir gerai pagalvoti, kokios asociacijos kyla isgirdus zodi korida? ..........................................

....................................Vis dar galvojam ...............................................

Ir galvojam............................................................. na dar truputi ...............................

................................Na uzteks.

Mano spejimas, kad jusu vaizduote regejo mazdaug toli regini – jaunas vaikinas dailiai apsiredes, su raudona didele raudona ¨skara¨ mosikuoja buliui pries nosi ir gale ji nuzudo. Na plius minus tokios asociacijos, ar ne???? O dabar papasakosiu jums teisybe, kaip ten tas kraujas liejamas, kur zmones ten mato mena ir kaip is tiesu kankinami buliai jei matadorui nesiseka.........................

Bendra informacija.
ü Kiekvienoje koridoje dalyvauja 3 matadorai arba toreadorai (´matar´ isp. - zudyti, ´toro´ isp. – bulius) – tai du zodziai tam paciam dalykui, tiesiog sinonimai. Kiekveinas ju turi po 3 asistentus. Matadoras buna graziais rubais (beje, jie nedevi apatiniu) papuostais visokiais blizguciais ir pan. Asistentai taip pat, tik be blizguciu.
ü Kiekvienos koridos metu nuzudomi 6 buliai (kiekvienas matadoras po 2).
ü Korida trunka mazdaug 2-3 valandas.

Koridos eiga.
Capote. I arena isleidziamas bulius, kuris jau nugaroj (mazdaug tarp menciu) turi ismeigta veliavele (dazniausia buliu augintojo simbolis) ir ji pasitinka matadoras su 3 asistentais. Kiekveinas ju turi dideles ¨skaras¨ - capote – is vienos puses rozines spalvos, is kitos geltonos. Capote laikoma abiem rankom, ir yra sunki gali sverti apie koki 10 kg.
Picador. Jie isvilioja buliu i arenos centra, kad tuo tarpu ijotu ¡¡¡raitelis and gerai apkaustyto ir apsaugoto zirgo!!! Pirma karta gyvenime pamaciau, kad koridoj dalyvauja ¨picador¨ (taip vadinamas raitelis, ´picar´ isp. – durti, badyti), kuris turi ilga lazda (mazdaug kaip ietis), vadinama ¨la puya¨, ir su ja stipriai duria buliui tarp menciu. Ta pakartoja du kartus. O bulius tuo metu visaip bando nuversti arkli! Vaidzelis kraupokas. O jei arklys nuverciamas, tas ir guli ant zemes, nes yra uzristom akim ir nieko nemato kas cia su juo vyksta. Tada asistentai padeda pakelti arkli ir veiksmas kartojamas is naujo.
Banderilla. Taigi, kai jau bulius gerokai pakankintas (mano akimis tai beveik ziauriausia vieta kai la puya smeigiama i nugara vargsui buliui) ateina ¨banderilla¨eile... Banderilla yra mazdaug rankos ilgumo pagaliukai, papuosti siulais, spalvotom medziagos skiautem ar plunksmom (na kad atrodytu graziai) kur gale turi metalini uzsirietusi smaigaili. Taigi 6 banderillos susmeigiamos buliu tarp menciu. Jos ismeigiamos poromis po dvi buliu tiesiai is priekio. Reikia buti labai greitam, kad sugebetum issisukti nuo buliaus ragu. Sitas momentas vienas pavojingiausiu (mano akimis ziurint).
Torear. Ir galiausia jau visai pabaigoj, vyksta teatras – tas momentas, to stereotipinio ivaidzio, kuri turime kiekvienas galvoje, realizacija. Tuomet matadoras su raudona ¨skara¨ vadinama la muleta manevruoja pries buliu. Cia ir yra tas vadinamasis menas, kur kiekvienas matadoras turi savo stiliu, kaip kuo israiskingiau ir geriau ´torearuoti´. Tas vyksta mazdaug 5 min., jei labai grazu, tai ir ilgiau.
.......... O tada ateina zudymo mometas. Kai jau bulius visiskai pavarges ir nukankintas ateina jo islaisvinimo akimirka. Kuri teoriskai turetu buti labai trumpa ir staigi. Taciau daznai pasitaiko, kad matadorui nepavyksta buliaus nuzudyti is pirmo karto. Matadoras turi tokia ilga ¨spaga¨ kuria turi susmeigti buliui is priekio tarp menciu is pirmo karto iki pat rankenos. Taciau daznai pasiteako, kad ta spaga ar kaip ji ten vadinama atsitrenkia i stubro kaula ar i sonkaulius ar siaip nepavyksta ir tada turi tai kartoti kol pavyks. Kitas variantas, kad pakrypsta ir susmeigia i buliaus sona (tada kraujas pasruva po visus buliausi vidaus organus ir yra labai blogai). Bet jei is kokiu 4 kartu nepavyksta, tada pasiima kita tokia spaga, tik jau tvirtesne ir kuri gale yra issisakojusi. Ja turi smeigti buliui i spranda ir turi patiesti is pirmo karto. Bet velgi, jei nepavyksta is pirmo karto, kartoja kol galiausiai pribaigia buliu (cia didziausias kankinimo momentas). Kai galiausiai jau bulius negyvas guli ant zemes, vienas is asistentu ismeigia maza peili kad jau visiskai visiskai uzbaigtu si procesa.
....Menas baigtas..... Ir toks procesas kartojasi 6 kartus per tas 2-3 valandas kol esi koridoje......

Idmomybes.
ü Kainos Madride gali svyruoti nuo 10 (kur nors toli ir aukstai ir dar pries saule) iki 160 euru. Miesteliuose ar kaimuose per fiestas i korida mazdaug gali nueiti uz 20 euru (priklauso nuo vietos arenoje), bonusas visam menesiui kiekvienos dienos koridoms kainuoja pie 360 euru. Paprastai miesteliuose per fiestas (kurios gali trukti nuo savaites iki menesio) rytais vyksta encieros (begimas su buliais per gatve i arena), o vakarais korida. Anksciau fiestu metu po koridos kepdavo buliaus mesa ir vaisindavo dalyvius. Taciau jau dabar keletas metu kai del sanitarijos ir kitokiu priezasciu tai daryti uzdrausta. Nukautus bulius turi sudeginti, valgomai mesai jie netinkami.
ü Ispanijoje matadoru galima buti ´tik´ nuo 16 metu. Taciau jei nori dalyvauti koridose, daugelis vaziuoja i Pietu Amerika, kur berniukai jau 10 - 12 metu gali dalyvauti koridoj (aisku su mazais buliais ir pan.). Labai pavojinga, bet yra visokiu zmoniu....
ü Jei bulius yra suziestas ar siaip blogas del kokiu nors savybiu ji vidury koridos gali pakeisti (jei prezidentas iskelia zalia skarele). Tada iseina piemuo su 7-8 graziom karvem ir isveda buliu is arenos (grazus ir turputi juokingas mometas).
ü Kiekvienas matadoras galvos nugaroj turi ilgu plauku kasele susukta i kuoduka. Ja nukerpa paskutines savo koridos metu.
ü Jei reginys labai geras ir procesas ivyko labai ispudingai ir techniskai gerai, po nuzudymo matadoras gali gauti trofeju – 1 buliaus ausis (nusprendzia zmones iskeldami baltas nosinaites), abi buliaus ausis (sprendzia koridos prezidentas) arba jei super viskas gerai abi ausis ir uodega (nusprendzia ir zmones, ir prezedentas). Po koridos matadoras su tuo trofeju arenoje apeina garbes rata, visi ploja ir saukia sveikinimo zodzius. Visi laimingi ir patenkinti. Tai cia kaip is tikruju turetu buti, nes bulius mazai kankinamas ir nuzudomas is pirmo, blogiausiai is antro karto. Taigi viskas cia grazu. Beveik...

Izanga pabaigoje.
Cia pabaigai, as tikiuos jus supratot kad visa si zavinga vaizda maciau per televizoriu?! :) Dar nezinau ar turiu drasos ir noro pakankamai eiti ir pamatyti tai realybej. Ir dabar turiu galimybe, bet dar nezinau kaip apsispresti. Taigi – laukiu jusu komentaru ir nuomones ar tureciau eiti i korida ar ne???
Tyli kiaule gilia sakni knisa....... Tas posakis visiskai pasiteisino mano atveju. Vakar netiketai isijungusi televizoriu pamaciau kad prasideda korida ir pagalvojau paziuresiu iki to momento kol nuzudo ir tada isjungsiu. Na ka, pradejau ziureti, vyksta daug keistu dalyku, kuriu nelabai suprantu, tik matau krauja ir zinau kad man nepatinka, bet vis tiek ziuriu.... Jau vienu momentu galvoju ka daryti – begti is kambario, ar eiti pasikviest ka nors is butioku, kad paaiskintu kas vyksta, kad bent jau suprasciau ka ziuriu. Bet zinau kad mokytojas nemegsta koridos, tiksliau yra antikoridas. Kito vaikino ner namuose, o apie mergina net nepagalvojau. Tik vat staiga Cristinai kazko prireike virtuvej, atejo ir stabtelejo prie TV. Nezianau kaip gavosi, bet pradejom kalbeti apie korida ir ji pradejo man aiskinti kas, kaip, kur, kodel. Viska is eiles. Kad tas matadoras jai patinka, tas ne, kad dabar buvo pravalas, o dabar graziai sutvarke... ir taip toliau ir oan. As apstulbus sedziu ir zodzio nepratariu is kur devyniolikmete mergaite gali zinoti tiek daug apie toki ziauru daikta kaip korida, kuri visada buna tyli, mazai bendrauja ir dazniausiai savo kambary kazka veikia. Ogi pasirodo, ji nuo vaikystes yra augusi su korida, nes jos tevas – ¡¡¡buves matadoras!!! – eina i visas koridas ir ja vedasi kartu. Taigi del to ji viska zino. Sako kad nera taip, kad labai jai tos koridos patiktu, bet nera nusistaciusi ir pries. Taigi, tyli kiaule gilia sakni knisa :))))

Taigi tiek. Del egzamino dabar organizuojames kazkokiu budu issilakyt antra egzamina, kad gautume reikalingus kreditur. O del koridos esu dilemoje – eiti ar neiti....

Stipriai apkabinu kiekviena ir sekmes! Kuo maziau blogu dienu gyvenime :)
Milisenta

Komentarai...
06 07
Mama
Perskaiciau Ta laiskuti gmaile. Rasai apie korida kaip is knygos ir lyg pati buvus. Idomiai. O kur dabar vyksta korida, kad sakai galetum nueiti jeigu panoretum. Ir kas dar su Tavim noretu eiti?
O del egzamino kodel neparasei, kad net 25 neislaike. Didesnis ispudis :)

06 07
Tu daznai prasai komentaru. As trumpa ir siaip visada parasau, o kad Tu prasai, tai pamirstu. Tai gal specialaus reikia? Laiskas patiko, malonu girdeti, kad teigiamai reaguoji i pralaimejimus :) Idomu kaip Judita su Toma sureagavo :) As ju po keliones dar nemaciau, o telefonu tik viena karta kalbejau.
Prisimeni, kai vienam laiske siuntei saules ir silumos, tai as gavau tik labai mazai saulutes, o silumos negavau. Tikrai, kaip Erika, negrazinau :).

06 07
Sonata
nori zuzinot ka mano mazdaug 20 zmoniu eit ar neit i korida tau? mano nuomone geriau neit...kodel? dabar paaiskint teologiskai ar kaip ? :))) zodziu trumpai kalban, zudynes, net jei tai ir tradicija prasidejusi n metu atgal, krikscioniui nera pats geriausias reginys...aisku negali visa gyvenima matyt vien tik geri, bet jei yra galimybe rinktis blogi ar nesirinkt visgi moraliskai ziurint blogio geriau nesirinkt :) tas viduj esantis smalsumas,o kaip butu in real daug ka dabar vilioja, cia zinai panasiai galima galvot o davai pabandau narkotikus ar dar kokia blogybe, tai kuo skiriasi zudynes nuo narkotiku, blogio prasme tai tas pats. Manau ziaurumo pakanka ir taip,nors pas tave aisku viskas grazu ir sviesu buna,tai gal reik paziuret ir baisiu dalyku,kad nenuskristum padebesiais. Visgi nepatariu ten tau eit. na bet cia mano nuomone,kurios tau nepersu. Galu gale remkis ne kitu nuomone o savo sirdim (sazine). ;)))

06 07
Asta
topine fraze: "Kiekvienas matadoras galvos nugaroj turi ilgu plauku kasele" :))))))))))))))) nu tu cia ir parasei:)
joo speju susinarvijai del to egzamino, na bet ne pasaulio pabaiga viskas tau bus gerai.
zinai skaiciau tavo aprasyma ir galvojau kad visdelto korida labai ziaurus reikalas. o tu Kristinos nepaklausiai kokia koridos esme, ta prasme menas zudyti ar kokia?
ir manau tik tu pati gali apsispresti nori tai pamatyti savo akimis ar ne. kai buvau tavo svecias pameni vaziavom pro kazkoki ten didziuli pastata ir tu pasakiai kad cia buna koridos, as tada sakiau noriu noriu noriu. o dabar kai paskaiciau kas ir kaip tai jau nenoriu. gal per telika pasiziureti butu smalsu, bet nezinau kaip reaguociau. o ziureti realiu laiku ir jausti ta minia istroskusio to ziauraus reginio neeeeee nenoriu.

06 07
Toma
nu kas cia per bairiai. Kiek menesiu tu isgyvenai Ispanijoj? Penkis. Kiek kartu esi jau joje buvusi? Keturis. Ir jei kas taves paklaus kaip tau patiko korida, tu ka jiems atsakysi? Nelabai, bet as maciau per televizoriu. Atsiprasau, cia logikos nulis. Tiek pamacius ir tiek nuveikus, nenuvaryt i korida butu geda:). Taip kad krapstyk tuos eurus ir mauk, begom. As pasibaisejus:)))tavo neryztu:)) tai yra, tuo tavo keistu klausimu:)


Birzelio 24 d.
12. ¡¡¡¡ VISKAAASSSSS!!!!!!!

Negaliu patiketi - ka tik isejau is paskutinio egzamino!!!!!!!!!!!! Na gerai, rezultatau dar nezinau, geriausiu atveju daugelio egzaminu suzinosiu ateinancia savaite, bet tikiuosi kad daugiau jokiu staigmenu nebus ir nesvarbu kaip, bet tikiuosi visi bus ´islaikyta´ :)))) Ojala!!!! (liet. - noreciau, kad taip ir butu)

Kaip praejo Jonines - ar radot paparcio zieda ar nenusvilot padu besokinedami per lauzus?! :) Kaip sakom Lietuvoj, kad per Jonines visa laika lyja (skautiska patirtis ta patvirtina) - tai nepatikesit - vakar Ispanijoj irgi lijo :)))

Siandien vaziuoju i miska - savaitgali praleisiu miske su skautais. Sirdis dziugauja, nesvarbu, kad zada lyti. Dabar man jau niekas nesvarbu - atostogos prasideda!!!!!!!!!!!!!!!

Sekmes dideliausios!!! Kita savaite parasysiu paskutine istorija is Ispanijos :))) bet gyvenimo istorijos man dar nesibaigia :))))
Buckis is zanduka kiekvienam
Milisenta


Birzelio 26 d.
13. Su trylika ir pabaigsiu siuos pasakojimus :)

Labas visiems!!!! Raso jums laisvo oro direktoriene is Ispanijos :))))) Pasidalinsiu paskutiniais ispudziais ir paliksiu jus ramybej su savo ilgomis rasliavonemis :)

Aktualijos
· Darbo stovykloje taip ir neradau. Jau pries isvaziuojant i Ispanija, vasario menesi zinojau, kad noresiu dirbti vasara vienoje stovykloje su vaikais (idomi butu buvus patirtis), bet kaip visada neskubejau – ´nes dar daug laiko yra´ – ir praziopsojau :) Tai va. Dabar esu laisva iki liepos 15 dienos, kuomet vaziuosiu savaitei i skautu stovykla, o po jos nusimato kelias namo. Kol kas dar tiksliai nezinau, lieka ta pati zinia – i Lietuva grisiu liepos gale, arba rugpjucio pradzioje. Veliausiai rugpjucio 16 d. Sia savaite tureciau galu gale apsispresti ir tada duosiu zinot :)
· Ateinanti sestadieni prasides Pasaulio seimu susitikimas su popieziumi Valencijoje (prie juros!) ir truks savaite laiko. Ta suzinoja tik visai neseniai, taigi dar nezinau ar vaziuosiu, bet savanoriauti gal butu visai patike. Bet kad per velai suzinojau. Na paziuresim, ka as cia sugalvosiu.
· Vienintele mano kaimyne mergina is gretimo kambario – Cristina – praejusia savaite jau issikrauste – vasarai isvaziavo namo. O as vaikinus paliksiu sios savaites gale, keisiu gyvenama vieta :) Taigi sia savaite pareiske pageidavima – kad turiu ismokinti ka nors lietuvisko pagaminti (nes matote per visa ta laika taip nieko ir neismokinau). Pageidavimui – pirmas patiekalas, antras patiekalas ir desertas. Neblogai sugalvojo ane? Taigi rytoj pradesiu nuo deserto – kepsiu obuoliu pyraga – senais gerais laikais man neblogai gaudavosi (bet tas buvo laaaabai seniai...). Paskui bus saltibarsciu eile (kefyra gausiu i ukrainieciu parduotuves), o antram patiekalui tikiuos nebeuzteks laiko ir nereiks jokiu ten cepelinu ar bulviniu blynu gamint :))))
· Naujienos per televizoriu. Kaip ir visas pasaulis Ispanija dabar inikusi i futbola. Visi visur vien tik apie tai ir sneka. Ryt su Prancuzija zaidzia. Siaip siuo metu labai daug visokiu sportu per televizoriu rodo/rode – tenisas, motoralis, autoralis, futbolas (Mundial), krepsinis (ACB liga), jachtu regata (America´s cup)... na lygtai viskas. Tai sporto zinios trunka apie pusvalandi, gal valanda. Ir orai. Per televizoriu rodo orus Europoje – Anglijoj 25, Lietuvoj irgi, Italijoj apie 30, o Ispanijoj rodo irgi apie 30 – bet galiu pasakyti, kad tai visiskai ne tiesa – kai kuriom dienom cia maziausiai 40 (plius minus nuo vietos kur yra termometras). O 30 gali buti tik pavesyje, kur yra oro kondicionierius.
· Vos nepamirsau – didziausia naujiena – jau turiu kur gyventi ateinanciais metais Vilniuje!!!! Gyvensiu paciame Vilniaus centre – Didziojoj g. kur susikerta su Vokieciu g. (salia Kazimiero baznycios). Ten yra studenciu bendruomene, kuria kasmet (metams laiko) priima gyventi vienuoles. Kas zino kas tai yra gerai, o kas ne – kada nors papasakosiu :) O darbo tai vis dar ieskau - jus irgi nepamirskit manes, jei ka nors kur nors isgirstumet :)

Ka ismokau, kuo susidomejau? Arba ne :)
· ¡Unicaja! ¡Unicaja! ¡Unicaja! – Ispanijos cempionai – laimejo krepsinio lyga – tai pirmoji ju rimta pergale, taigi dabar tris metus is eiles zais Eurolygoj, taigi gal ir su musu Zalgiriu teks susidurti. Taigi dabar nezinau uz ka reiks sirgti :) Daugeliui turbut kyla klausimas – Milisenta – krepsinis? – kas cia per kombinacija? :)))) O viskas prasidejo taip: vienas mano kaimynas – Alejandro – yra is Malagos ir ten krepsinis jau nuo senu laiku yra populius ir mano kaimynas karstas krepsinio gerbejas. Taip ir prasidejo mano susidomejimas, nes jis visa laika pasakoja ir t.t. O kai mama buvo Ispanijoj buvom ir varzybose. Net ir zalius marskinelius su Unicaja jau dovanu gavau :) Jei Alejandro su draugais ikurs Unicajos gerbeju kluba (o tai jau turetu greitai is idejos issirutulioti i veiksmus) – mano ideja J - skiriamasis zenklas turetu buti zalias kaklaraistis su Unicajos zenklu :) Liuksiskai atrodytu :))))) Tai sake apgalvos ir aptars su draugais :) Visi kartu ziurejom svarbiasias rungtynes, kurios buvo labai itemptos ir tik likus 38 sekundem buvo imestas lemiamas tritaskis. Unicaja laimejo 4 tasku skirtumu pries Tau Ceramica.
· Universitete per si pusmeti praktiskai nieko neismokau. Puse laiko nesupratau nieko paskaitose, kita puse kai jau galejau suprasti, vis tiek galvojau, kad nesuprantu ir tokiu budu nelabai reikejo domettis paskaitomis. Nes ruosiantis egzaminams praktiskai viska supratau ir pamaciau kad labai lengvus dalykus mokiausi. Bet egzaminams dalyku suvokimas nepadejo, nes ispanu kalba mano dar nepakankama kad galeciau rasyti apie personalo formavimo ar skatinimo sekminguma ar apibudinti viesuju rysiu charakteristikas. Na paziuresim. Truksa 4 dalyku ivertinimu – visi sie egzmainai buvo ispanu kalba...

Ispaniskos keistenybes
· Isivaizduokit – penktadienis...vakaras... apie 19 val. .... – ka fiestu ir siestu saly jaunimas turetu veikti tokiu metu? Zinoma daug variantu, galima ruostis vakarui, vaziuoti i pajuri ir t.t. ir pan. Dabar isivaizduokit – sestadienis...rytas...apie 10 val... – visi normalus zmones miega po linksmai praleistos pektadienio nakties su draugais ir pan.... O dabar ziauri realybe – bibliotekos tokiu laiku pilnut pilnuteles!!!! Zmones mokosi! Cia bibliotkose pilna zmoniu ne tik per sesija, bet istisus metus! Vat tau ir Ispanija – siestos, fiestos... prie knygu!
· Kaip jums patiktu pietums – kraujas su svogunais (sangre ensebollada)?????? Hmmmm koks skanumelis...... - taip sako mano kaimynas Cristino. Kosmaras kazkoks – kraujas ... brrr. Ir apskritai cia Ispanijoj yra populiaru visokios desros su krauju ir visokie kitokie panasus patiekalai.
· Na viena genertine idomybe, nepriklausanti nuo zmoniu iprociu :) Bendras vaizdas, kad visi ispanai tamsiaodziai, tamsiaplaukiai ir t.t. Dalis tiesos yra, tikrai, sviesiaplaukiu ar bent jau rudaplaukiu cia nedaug, bet baltaodziu pilna. O keistumas tas, kad zmogus gali tureti plaukus visiskai juodus (ant galvos, barzda, ant ranku, koju ir pan, bet oda – baltut baltutele, kad net visos venos ir kitokie vidaus dariniai pavirsiuje matosi :) Ir dar tokia oda jautri saulei, iskart raudonuoja ir pan. Vat tau ir tamsiaodziai priprate prie saules zmones Ispanijoje.
· Per perejas nereikia laukti iki rytojaus ryto kol kas nors praleis tave pereiti per gatve. Cia iskart, net ir judrioj gatvej ir tu tik vienas lauki, kol galesi pereiti gatve – sustoja pirmoji atvaziavus masina.
· Lietuvoj daznai sakoma, kad valgyti saulegrazas viesose vietose negrazu, kad taip daro tik neissiaukleje, dar saulegrazos vadinamos rusu duona ir pan. Na ka as galiu pasakyti – cia saulegrazas valgo visi kas tik nori ir kur tik nori. Ir lukstena tiesiai ant zemes ir t.t. ir pan. Ir paskritai bent jau Madride barai svara nepasizymi. Daugelyje vietu yra siukslinama ir viskas metama tiesiai ant zemes. Sakoma, kuo nesvaresnes gridys, tuo megtamesnis baras. Truputi keiciant tema. Riesutus mes esam iprate valgyti pakepintus su drsuka, ar dar su kokiais nors kitokiais prieskoniais. O cia atradau nauja dalykeli – riesutai su medum – tikras skanumelis (siaip as medaus nemegstu). Ir dar vienas valgomas reikalas – lietuviskos salotos cia ispanijoj vadinamos Ensaladilla ruso (rusiskos salotos), o kotletai – vadinami irgi kazkas susije su rusisku. O i tas lietuviskas/rusiskas salotas be bulviu, morku ir kitu mums iprastu dalyku jie dar sugalvoja ideti krabu ar kitokiu dalyku is juros. Ispaniska improvizacija :)))
· Tabaka galima nusipirkti tik tam tikrose specialiose parduotuvelese arba baruosae. Visur kitur yra draudziama prekiauti tabako gaminiais. Taciau – jau zinote apie kinietiskas parduotuves – ju cia daug ir jose visko daug. Taigi jose niekam grasiai neskelbiant is po prekystalio galima nusipirkti ir cigareciu, ir alkoholio ir ko tik nori.
· Kai mokiausi Suomijoje – pagrindine idomybe buvo – visu saziningumas – nuo studentu iki pardaveju, nuo biurokratu iki statybinku. Nusikalstamumo lygis labai zemas ir siaip viskas neitiketinai grazu. Tai Ispanijoj ne taip :) Cia studentai ir spargalkemis naudojasi, kai gali be bilieto vaziuoja (na gerai, siuo atveju ne visi) ir ¨juodi pinigai¨cirkuliuoja rinkoje – ypac statybose ir nekilnojamo turto versle. Ypatingai si nelegali veikla sustiprejo po euro ivedimo – juk daug zmoniu turejo nedeklaruotu pesetu, taigi reikejo tuos pinigus kazkaip ´isbaltinti´ (nezinau kaip tas veiksmas vadinasi (pinigu plovimas turbut ane?) Na zodziu, nesiplesiu tik sakau, kad tai labai aktyviai vyksta – zinios is patikimu saltiniu :))))) Beje, cia Ispanjijoj norint nusipirkti didesni daikta (skalbykle, nama ar pan.) zmones vis dar skaiciuoja pesetomis – tai yra visas kainas is euru vercia i pesetas ir tada taip supranta preke pigi ar brangi. Kaip mes, kad darom isvaziave i uzsieni ir verciam kiekvieno pirkinio kaina i litus. Tai va.

Ai, zinokit siandien manes kazkodel ikvepimas neaplanko, taigi tuo gal ir pabaigsiu.
Taigi dekui uz kantrybe, kas skaitydavot mano laiskus (iki galo) ir kas rasdavo laiko ir apie save prasinest.
Na ka – iki greito pasimatymo rugpjuti!!!!! Tik deja ne su visais, todel sekmes dideliausios visiems kur bebutumet, bet kuriam pasaulio kraste!!!
Buckis dideliausias
Milisenta

1 komentaras:

astanita rašė...

mtaip skaičiau dar kartą tavo laiškus gabaliukais ir prisiminiau tą nuostabią savaitę klaidžiojimų po šalį Ispanija vardu :) viskas buvo labai :))
pasaulis didelis, tikiuosi bus dar kelionių su išsamiais įrašais ;)