2009-02-12

Nr. 9. Nauji namai

Nemažai laiko jau praėjo po paskutinio pasipasakojimo. Per tą laiką įvyko nemažų permainų, pokyčių ir šiaip darbai užpuolė, kad nėra laiko nei parašinėjimams, nei paplepėjimams. Svarbesni įvykiai nutikę per šias dvi savaites.

- Užpreitą savaitgalį buvau garsiojo karnavalo mieste – Oruro. Tačiau apie Oruro miestą, tradicinius bolivijos šokius ir apie patį karnavalą papasakosiu po karnavalo, t.y. po dviejų savaičių.

- Praėjusią savaitę registravom vaikus į projektą. Atrinkom 57 vaikų grupę nuo 8 iki 12 metų. Pagaliau susipažinau su vieta, kur dirbsime su vaikais visus šiuos metus, pradedant šia savaite. Gerai kad netoli namų, 10 min. pėstute ir 10 min. autobusu. Jau ieškau skrybėlės, nes saulė čia ne šiaip kepina, bet tiesiog degina. Netgi žinau kokios skrybėlės noriu, tik kad dar neradau.... Tokia plačiais kraštais, didžiulė, kad uždengtų visa veidą ir beveik pečius.

- Mėnesį pagyvenus du ant trijų kambariukyje įgavau geros patirties. Prisitaikiau geriau negu tikėjausi ir visai neblogai sekėsi. Tačiau žinoma, kad visai nesigailiu iškeitųsi tą kambariuką šiaurinėj miesto daly į didelį kambarį su balkonu pietinėje miesto dalyje. Nors kambarys ir mažesnis negu kur turėjau Vilniuje, bet balkonas didesnis ;)

Šeštadienį buvo mano naujojo būsto/ofiso įkurtuvės – "COA". Tai Andų gyventojų senų laikų tradicija tebegyva šiais laikais. Sako kad yra daug žmonių kurie šias apeigas daro kiekvieno mėnesio pirmą penktadienį (na mes viena diena pavėlavom, bet į šią smulkmeną didelio dmenesio nekreipkim).

Iš pradžių susiradom skardą ant kurios būtų galima kurti ugnį balkone. Kai anglis pagaliau įsidegė Rudy išvyniojo „Coa“.



Patys spręskit kas ten gali būti. Ant tų kvadratų yra simboliniai piešinėliai – skruzdė simbolizuoja darbininką, širdis – meilė, drugelis – sėkmė, ir pan...

Iš pradžių aiškina kas ką reiškia, paskui apšlaksto – pachamama (Žemei motinai – pagrindinis dievas/deivė inkų kultūroje), tada reikia pilti alų į keturis kampus galvojant apie tai kas norėtum kad vyktų, išsipildytų – tai vadinas ch‘alla (tariasi „č‘aja“).











Toliau pasiima tą skardą ir pradeda vaikščioti po kambarius.
Duše palinkėjo, kad visąlaik turėčiau vandens. Nes prieš atsikraustant buvo iškilęs didelis klausimas. Tame rajone tik keletas namų turi dušą ir karštą vandenį. Aš vienąkart šiaip ant durniaus paklausiau ar karštas vanduo bus? Tada jie pradėjo abejoti ir jaudintis, nes jau buvom apsidžiaugę, kad radom gera vietą ir t.t., bet žinant, kad reikės šildytis vandenį manęs visiškai nežavėjo, jau turbūt geriau 2x3 kambarys, bet su dušu, kur vanduo bėga iš viršaus ant tavęs, o ne semiant iš dubens.... Žodžiu, viskas baigėsi gerai. Pasirodo su vandeniu viskas gerai.
Kitam kambary kur yra didelis stalas – bus susirinkimų kabarys. Čia labai daug saulės. Ir todėl labai karšta.



Pasivaikščiojimas po virtuvę. Dar daug daiktų trūksta. Bet jau turiu dujinę, stalą, indus (plastmasinius.....rrrr.... kaip tokių nemėgstu), puodą ir keptuvę. Kaip tokiai virėjai - pradžiai užteks :D
Pabaigoj su visa skarda sustoja prie dėžės. Ten sudėtos priemonės užsiėmimams su vaikais (kaip tik šeštadienį vykom į turgų visko supirkinėti) – palinkėjo, kad viskas vyktų gerai, kad nieko netrūktų ir pan.

Vėliau deda kokos lapelius ant Coa. Irgi reiškia kažką. Čia toks “prieškambaris”. Visi mano apartamentai yra antram aukšte. Taigi kai užlipi – po kaire virtuvė (Rudy už nugaros). Tada pagal saulę būsimas “ofisas” su vaizdu pro langą į sieną, tada mano kambarys su balkonu, dušas ir susirinkimų kambarys.
O muzika – grupė Kharkas „Fria” – viena populiariausių tradicinės muzikos grupių.



Šitam video tai tik šiaip paplepėjimas, bet čia galima susipažinti su mano kaimyne iš apačios. Pirmam aukšte gyvena šeima: tėtis Daniel, mama Suzana, vyresnė duktė (17 m.) Daniela ir jaunesnioji ši mergaitė (7 m.) – Viviana. Ši mergaitė jau pirmomis dienomis labai prie manęs prisirišo, visada su šypsena, nori bendrauti. Vieną naktį nebuvo man kaip grįžti namo, tai pasilikau pas vieną bendradarbį su šeima. Kai grįžau ryte namo, Viviana atbėgo, stipriai apsikabino ir sakė, kad labai jaudinosi dėl manęs. Aš prieš tai buvau susitarusi, kad mane Daniel parveš (dirba taksistu ir sakė, kad galiu skambinti bet kada kad parvežtų), tačiau vėliau atsiunčiau žinutę, kad dėl manės nesijaudintų, nes parveš bendradarbiai. O jie pasirodo paskui jaudinos kodėl negrįžtu. Žodžiu, vėliau sakiau kad dėl manės nesijaudintų, nes jau turiu mamą, kuri už visus prisijaudina ;)



Tai va, susipažintote su mano naujaisiais namais. Visai kitam miesto gale. Iš šiaurės persikrausčiau į pietus. Labai arti darbo su vaikais. Kas antą dieną po pietų važiuosiu į centrą – kol kad tik čia turėsiu internetą. Retai būsiu prieinama on line. Na bet pirmą mėnesį atsiėmiau už visas ateisiančias aavites. O kažkada gal įves interneta ir į namus. Bet pirma reikia palaukti kol įves telefono liniją ir tik tada galvoti dėl interneto.

Tiek žinių,
Šiam kartu tiek,
Iki!

1 komentaras:

Rūta rašė...

turbut rasydama pabaiga labai skubejai-privelta zioplu klaidu, kuriu darai vis maziau : )
smagu, kad po ilgos pertraukos vel parasei, labai pasiilgau tavuju nuotykiu skaitymo ;D dziaugiuosi zinodama, kad ten tavimi visi rupinasi, taciau negerai, kad retai galesi prisesti prie interneto, bet manau, kad viskas susitvarkys. ir laiskus gausi!

buciuoju ;*