2009-04-14

Nr. 15. Vaikai......

Vaikai visam pasauly vienodi: dėl tų pačių dalykų pešasi, visiems reikia šilumos ir dėmesio, visi nori būti pastebėti, kiekvienas konkuruoja ir stengiasi padaryti geriau nei kitas… ir taip toliau ir panašiai.

FOTOS AQUI/ PHOTOS HERE/ NUOTRAUKOS ČIA

Trumpai tariant – mūsiškiai vaikai gyvena su savo šeimomis, savo mažuose namukuose, kur dažniausiai visi vienam kambary gamina valgyti, valgo, miega, žaidžia, daro pamokas ir pan. Mūsų rajone šeimos yra daugiavaikės – po keturis šešis ir daugiau vaikų vienoj šeimoj. Dalis vaikų gyvena su savo dėdėm, tetom, pusbroliais ir puseserėm, nes tėvai išvykę uždarbiauti į Ispaniją, Argentiną ir kitas šalis. Namai yra iš plytų, stogas skardinis, grindys cementinės. Apie kilimus, užuolaidas ir kitus aksesuarus čia nelabai pakalbėsi. Retas kuris turi. Daugelis namukų gali būti ir dviaukščiai, bet dažniausiai visi gyvena tik pirmam aukšte, nes antras dar nebaigtas statyti. O jei yra tokių namų kurie beveik kaip rūmai, su balkonais, dideliais langais, bokšteliais ir t.t. – dažniausiai nepabaigta statyti, nes pinigai iš užsienio baigėsi. Juk pasaulyje krizė…

Einant į darbą aplinkui be šunų dažnai pamatysi laisvai vaikščiojančias kiaules, paršus, vištas, avis, ožkas….

Mano dienotvarkė:

07:15 – skamba šlykštusis žadintuvas…. Laikas keltis….

07:45 – išeinu iš namų ir einu pėškom apie 7-10 min. iki trufio. Važiuoju akmenimis grįstu keliu į kalną apie 10 min. Jei mikriukas mažas (t.y. stogas žemai), tai kol pasiekiu tikslą galva su kiekviena duobe ar akmeniu patikrina stogo tvitumą. Autobusiukas/mikriukas visad būna pilnas vaikų, kurie sulipa trim aukštais viens ant kito… Pakeliui yra viena mokykla ir vienas darželis… Blogiausia jei lyja….. Fuijjjjj – kol nueinu iki darbo – būnu visa molina iki pažastų. Jau sakiau, kad mano kadaise buvę balti kedai, dabar yra nenuplaunamos oranžinės/rudai/geltonos spalvos.

08:15 – vaikai prie centro būriuojasi jau nuo aštuonių ir anksčiau. Dalis vaikų gyvena kalno kitoj pusė, tai užtrunka apie valandą kol ateina iki centro. Kiti gyvena šalia.

08:30 – prasideda užsėmimai su vaikais. Pirmą dalį padedam vaikams daryti pamokas, duodam kitokių uždavinių, užduočių, kad geriau įsisavintų ir suprastų mokykloj išmoktą medžiagą. Dešimtą valandą – priešpiečiai, kuriuos gamina vaikų mamos. Po dvi kiekviena dieną ateina. Mūsų meniu: ryžiai su pienu, pienas, api (violetinės spalvos valgomas marmalas), tochori (kažkokios kruopos kaip miltai, verdami vandeny; gaunas tokia visai valgoma maistinga buizė) su duona, o penktadieniais kakava su bandele. Tada būna antra užsiėmimų dalis – ateina viena mokytoja (pirmadieniais ir trečiadieniais) kuri mokina visokių rankdarbių, kita (ketvirtadieniais) mokina kurti ir piešti pasakas, antradieniais mes duodam veiklos, o penktadieniais visi einam i aikštelę žaisti (futbolas populiariausias žaidimas..)

12:00 – atsisveikinam su vaikais, pasilieka po 4 vaikus abiejose klasėse tvarkyti: šluoja, plauna grindis, valo stalus ir t.t.

12:30 – einam namo.

Kadangi mūsų centras yra prie kepyklos tai duona kasdien būna šviežia. Nuotraukose kur ant puodelių yra uždėtos tokios apvalios bandelės – tai yra duona. Čia tokia duona. Bandelė-batonas. Juodos duonos nė su žiburiu nerasi. Aijjj, kaip pasiilgau normalios duonos… Su saulėgrąžom arba grūdais arba su vaisiais iš IKI…

Vienu žo, visos nuotraukos iš Alto buena vista – turim 90 vaikų sąraše, dirbam dviejose klasėse, po dvi mokytojas, dažniausiai ateina po 30-35 vaikus kiekvienoj klasėj. Vaikų amžius nuo 8 iki 12 metų. Turėjom jau tėvų susirinkimą, po truputį tvarkomės.

Kitas centras, kur užsiėmimai vyksta po pietų yra prie mano namų – Ferroviario. Ten kol kas mažai vaikų, tik apie 10-15. Dirba viena mokytoja, aš kartais tik aplankau. Panaši programa. Apskritai, vaikų projektas vadinas “Lyderių formavimas”, t.y. ką jau pačioj pradžioj buvau rašiusi. Mokyti vaikus gyvenimo, t.y tokių dalykų kurie vėliau pravers jų kasdienybėj. Auklėti, kad reikia saugoti savo aplinką, šiukšles mesti į šiukšlinę, padėkoti kai ką nors gauna, gebėti apginti savo nuomonę ir t.t……

Tiek žinių.
Ate!

1 komentaras:

Rūta rašė...

išsamu, gražios nuotraukos ir sužinota dienotvarkė. bravo