2011-02-23

Nr. 2. Savanorystė.


Savanorystė, savanoriška veikla – tai savo noru pasirinkta veikla, už kurią negaunamas finansinis atlygis ir kuri yra naudinga kitam žmogui (ne giminaičiui ar draugui) ar bendruomenei.

Per šiuos metus supratau ir įsitikinau, kad tokių, kurie nori skirti laiko ir dalintis savo patirtimi tolimuose krašuose yra ne vienas ir net ne du. Vien jau mūsų invazija į Boliviją ką parodo ;) Taigi, per šiuos metus pabandysiu paieškoti daugiau organizacijų kas apsiimtų priimti savanorius. Bet dabar atskirkime dvi savanorių rūšis:

* vyksta pagal Europos savanorių tarnybos (EVS) finansuojamą projektą, kuomet visos atvykimo, apgyvendinimo ir gįžimo išlaidos yra padengtos.

* vyksta už savo lėšas (kelionė, skiepai, draudimas ir pan.), o priimanti organizacija suteikia apgyvendinimą ir maitinimą.

Apie kiekvieną truputį išsamiau:


Apie Europos savanorių tarnybą (skirta jaunimui nuo 18 iki 29 m.) išsamiai informacijos galima rasti JTBA puslapyje ČIA. Ten yra išsami priimančių ir siunčiančių organizacijų, bei vykdomų projektų duomenų bazė. Projektams Europoje yra 5 teikimai per metus, procedūros nėra labai sudėtingos, dokumentų tvarkymas gali užtrukti nuo pusmečio iki metų. Norint rinktis tolimąsias, taip vadinamas partnerių šalis – Viduržemio jūros regionas ir Lotynų Amerika, procedūros yra daug sudėtingesnės, teikimas tris kartus per metus, dokumentų tvarkymas gali užtrukti nuo 8 mėn iki metų ar pusantrų. Mano žiniomis Lietuvoje yra mažai organizacijų, kurios apsiimtų tokius projektus teikti. Bet yra, reikia ieškoti, tartis ir nenuleisti rankų ;)


Na dabar taip vadinami savanoriai-misionieriai, kurie nusprendžia vykti į svečią šalį padengdami išlaidas savo lėšomis.

Kalbant apie savanorystę Bolivijoje, reiktų atkreipti dėmesį į šiuos dalykus:

* Laikas – kadangi mokslo metai prasideda vasario mėn., o žiemos atostogos baigiasi rugpjūčio pradžioje, geriausias laikas atvykti būtų sausio/vasario mėn. arba liepos/rugpjūčio mėn. Savanorystę reiktų planuoti minimum pusmečiui, geriausia metams, galima ir ilgiau.

* Kalba – prieš atvykstant būtų gerai turėti šiokius tokius pradmenis, kad atvykus jau būtų galima pradėti iš karto praktikuotis. Bet kadangi ispanų kalba yra ganėtinai lengva – tai per mėnesį paprastai jau pramokstama tiek, kad galėtų susišnekėti. Vykstant į provinciją, geriau būtų ispanų kalbą jau mokėti, nes ten dar prisideda vietinės kalbos (pvz.: kečua), todėl susišnekėti gali būti sunkiau.

* Amžius – Lietuvoje yra įprasta, kad savanoriauja dažniausiai jaunimas, bet žiūrint kitų šalių pavyzdžiu, dažnai atvyksta jau savo vaikus užauginę žmonės, kurie turi laiko, noro ir galimybių savanoriauti besivystančiose šalyse. Taigi amžiaus cenzo nėra.

* Pinigaidaugiausia žinoma kainuoja kelionė ir draudimas. Dėl skiepų kiekvienas nuspredžia asmeniškai, privalomų dažniausiai gali būti vienas (pvz.: Bolivijoje geltonasis drugys), visi kiti rekomenduojami (hepatitas A+B, vidurių šiltinė, stabligė ir pan.). Nors Europos Sąjungos piliečiams vizos nereikia (išskyrus vykstant į Braziliją), tačiau būnant šalyje ilgiau nei tris mėnesius reikia pasidaryti leidimą gyventi, kuris irgi šiek tiek kainuoja. Visa kita – maitinimas ir apgyvendinimas – jau priimančios organizacijos rūpestis. Žinoma norint laisvalaikiu pakeliauti ar šiaip norint įdomių lauktuvių parsivežti šiek tiek reikia turėti savų pinigėlių.

* Sritis – daugiausia žinoma tai socialinė veikla, kuri gali būti labai įvairi: vaikų darželis, vaikų dienos centras, neįgaliųjų centras, kalėjimas, internatas, veikla parapijoje (vaikai, jaunimas, bendruomenė, moterys...), biblioteka, mokykla ir pan...

* Šalis – Bolivija skurdžiausia Pietų Amerikos šalis, bet viena turtingiausių kultūrine bei tradicijų prasme, todėl įdomi vieta savanoriškai veiklai. Norint rinktis kitą šalį galėčiau pagelbėti su kontaktais Peru ir Meksikoje. Kol kas ;)

* Kaip pradėti. Pirmiausia reikia apsispręsti ar tikrai domina savanorystė besivystančioje šalyje, įvertinti savo finansines galimybes (gal reikės skirti laiko sutaupyti reikiamą pinigų sumą), kada galėčiau pradėti ir kiek laiko planuočiau būti. Tada galima parašyti man (milisentam@yahoo.com) ir žiūrėsim ką galima būtų surasti.


Pradžiai pirmas pasiūlymas: SAVANORYSTĖ VACAS MIESTELYJE


Šiuo metu ten savanoriauja dvi lietuvaitės, Margarita išvyksta už poros mėnesių, o Sigita tikėtina bus iki Kalėdų. Taigi ieškome žmogaus, kas norėtų dalintis savo patirtimi ir skirti laiką 2012 m.

Pagrinde nusimato darbas vaikų darželyje, bet taip pat miestelyje yra biblioteka, kur galima būtų organizuoti užsiėmimus bendruomenei.

Vaikų darželis


Parapijos namai

Miestelio gatvės

Daugiau vaizdų iš Vacas apylinkių ČIA


Papildomai.

Žinoma internete pilna įvairiausių savanoriškos veiklos programų, ypač ekologijos srityje, kurios yra mokamos. Taigi be to, kad pats susimoki kelionės, pragyvenimo išlaidas, dar tenka susimokėti ir už galimybę savanoriauti būtent toje organizacijoje. Tai labiau tinka žmonėms, kurie tikrai žino ko ir kur nori ir gali sau tai leisti. Daugiau informacijos:

Taigi šiam kartui būtų tiek, tikiuosi kam nors tai bus naudinga ;)

Milisenta

Komentarų nėra: