2009-01-23

Nr. 6. Koncertas

Vakar buvo paskutinė agitacijų diena prieš sekmadienio referendumą. Per visą šį laikotarpį pirmą kartą mačiau žmones su plakatais ne tik raginančius balsuoti už, bet ir prieš. Nes visa opozicija yra labai reguliuojama ir iš tikrųjų žmonės negali laisvai reikšti savo nuomonės prieš valdžią. Kitaip tai baigiasi muštynėmis, deginimais, sužeidimais ar net mirtimis. Bet apie šią temą po sekmadienio. Žiūrėsim kas bus ;)

Vietoj diskusijos už ar prieš konstituciją, pasirinkau kultūrinę veiklą. Susiruošiau į baletą. Bilietas jau rankoj (25 bol=10 Lt.), stoviu eilėj kad įleistų į salę, aplinkui žmonės ateina su visokiais „sprite“, „Coca cola“, čipsais ir pan.... Joooo galvoju na ir teatras – su užkandžiais.... Ką padarysi yra kaip yra.
Visi stovim eilėj (nes biletai be vietų, taigi pirmas įėjęs užsiims geresnę vietą), vėluoja 5 min., laukiam.... 10 min. laukiam...... 15 min... 20 min, pradeda leisti į salę, taigi praėjus beveik pusvalandžiui nuo numatytos pradžios užsklanda atsidaro. O ant scenos mikrofonai, būgnai, gitaros ir jokios erdvės šokiui... Na galvoju, kur aš čia pataikiau ir nors esu Bolivijoj, vis tiek neįtikėtina, kad meluotų pardavinėjant bilietus.... Hmmmmm. Laukiu kas čia bus.

O pataikiau beveik į folk bardų vakarą. Pasirodo balerūnui, kuris turėjo šokti tą dieną, buvo operuotas kelis. Taigi visi solidarumo vardan grojo koncerte ir morališkai palaikė šokėją. Na ką, baleto nebuvo, bet užtat koncertas laaaaaabai geras. Kadangi bardų ir visokia kitokia brinzi brinzi muzika man patinka, buvau patenkinta. Dabar kviečiu ir jus susipažinti su bolivietiška muzika ir paklaustyti to, ko aš vakar klausiau.

Pradžiai pristatau pagr. instrumentus:

charango (tariasi čarango) yra tipinis Bolivijos instrumentas. Tokia miniatiūrinė gitara su daug stygų. Visi ja labai didžiuojasi ir yra įrašyta į Bolivijos kultūros paveldą.
zampoña - bolivičiai naudoja daug instrumentų panašių į lietuviškus skudučius, tik tų triubelių daugiau, jos didesnės ilgesnės ir įvairesnės.
quena – dūdelė.
tarca – didesnė dūdelė.
guitarra – gitara.
bombo – būgnas, kurio dangalas yra iš karvės arba avies odos.

O dabar žmonės ir grupės kurie grojo:

Alfredo Coca (“Charango” asociacijos prezidentas) ir Wilson Cruz



“Charango boliviano” (bolivietiškas čarando)
Klausyti čia


Merginų grupė “Mayu



Morenada “Besar tus labios" (Bučiuoti tavo lūpas)
Klausyti čia

“Bajando de las montañas“ (Leidžiantis nuo kalnų)
Klausyti čia


Betty Veizaga y Quilla (mama su dukra)



“A mi tierra” (Mano Žemei)
Klausyti čia


Fortaleza (šita grupė gyvuoja nuo senų laikų, tik tiek kad keičiasi jos sudėtis. Pvz. antra daina yra skirta, kad baigtųsi karas tarp Peru ir Ekvadoro prieš gerą dešimtmetį, o apsirengę su tais pačiais pončiais kaip ir vakarykščiai muzikantai)





“Linda tierra boliviana” (Graži Bolivijos žemė)
Klausyti čia

“Mi Ecuador” (Mano Ekvadoras)
Klausyti čia

Na va, beveik kartu su manim sudalyvavote koncerte ;)

1 komentaras:

astanita rašė...

įdomus sprendimas baletą pakeisti gitarų vakaru, bet irgi variantas :)

p.s. feedback'as: http://astanita.blogspot.com/2009/01/kol-mano-draugai.html ;)