2009-01-19

Nr. 5. Ko aš čia atvažiavau?

Prieš man išvažiuojant ir apskritai visus metus manęs daug kas klausė – „kur tu važiuoji ir ko? Ar palikai ten ką nors?!“. Iki šiol nelabai galėjau pasakyti nei kur važiuoju, nei ką iš tikrųjų darysiu. Žinojau, kad važiuoju savanoriauti. Taigi. Ir prieš važiuojant į pietų Amerika, net ir norint nesivadovauti stereotipais, visgi mintys lindo tokios, kad čia nebus organizuotumo, kad bus chaosas, visi visur vėluos ir išvis, ką jie čia veikia. Bet šį savaitgalį supratau, kad patekau ir super gerai organizuotą komandą. O tai yra didelis palengvinimas man ;)
Taigi apie viską nuo pradžių.
Šį savaitgalį buvo visų ateinančių metų veiklos planavimas. Mūsų buvo 9 žmonės. T.y. branduolys. Vėliau į konkrečias veiklas nuolat įsijungs dar apie 5 žmones. Taip pat tikimasi, kad ateis šiaip, niekuo daug neįsipareigojančių savanorių.

Štai galite susipažinti su mano komanda:


Aš – nepasikeitus, ane?;), Rudy (sociologas), Marcela (advokatė), Cesar (koordinatorius, mano kontaktinis asmuo), Tatjana (psichologė), Cayo (IT), Cristhian (administratorius, gyvenu pas jį su tėvais), t. Jesus (kunigas), Jose Luis (logistika) ir dar keletas žmonių (pedagogė, rankdarbiai, šokis, tapyba....) kurių nuotraukoje nėra.

Turbūt vis dar kirba klausimas – tai kas per darbas ir kur?

2007 m. keturi žmonės vedami utopinių minčių ir svajonių apie geresnę Bolivijos vargšų kasdienybę nusprendė įkurti fondą „Nauja bendruomenė“. Šio fondo tikslas yra „pažadinti“ vaikus, kad gebėtų būti atsakingi patys už save, turėtų savo nuomonę, gebėtų atsiliepti į šeimos problemas (o ne aklai paklusti prievartai, tradicijai, taikytis su blogomis gyvenimo sąlygomis....) ir aktyviai ne tik dalyvautų, bet ir organizuotų bendruomenės gyvenimą.

Fondo logotipas


Po atliktos socio-ekonominės analizės buvo identifikuota zona, kur vietiniais žmonėmis yra ypač manipuliuojama (labiau nei apskritai kalbant apie Bolivijos gyventojus – bet čia kita tema, daugiau apie tai – po kita sekmadienį vyksiančio referendumo dėl naujos konstitucijos). Todėl remiantis trimis pagrindiniais ramsčiais:
- žmogus,
- šeima,
- bendruomenė
nuspręsta inicijuoti projektą „Vaikų ir paauglių lyderio gebėjimų lavinimas“ („Formación de líderes en habilidades para la vida de niños, niñas y adolescentes“).

2009 m. bus tretieji šio projekto vykdymo metai, kur aš didžiąja dalimi ir dirbsiu. Iš tikrųjų visai netikėtai patekau ten kur ir būčiau norėjusi pati pasirinkti. Šio projekto tikslas – prevencinė veikla. O tai ir yra pagrindinis visų mano darbų tikslas. T.y. suprantu ir pritariu, kad reikia padėti žmonėms patekusiems į bėdą, juos gelbėti ir traukti iš „balos“, tačiau aš skiriu prioritetą prevencinei veiklai, t.y. sudaryti sąlygas, kad žmogus neįkristų į tą balą. Ši mano nuostata atsirado dar nuo tų laikų kai nuo 16 metų savanoriavau programoje, kur vesdavome seminarus jaunimui apie bendravimo įgūdžių tobulinimą ir pan. dalykus. Na gerai, bet į istoriją irgi nesiplėsiu. Esmė tame, kad šiame projekte vaikams ne duoda saldainį, o mokina jį susirasti/pasigaminti. Tai ypač svarbu. Vaikų amžius 8-12 metų (skautai, atkreipėt dėmesį, medžioklės džiunglėse metai man ir čia pravers ;)

Bet to, kad projektas vaikams ir paaugliams jau įsitvirtino, šiemet pradedamas naujas projektas jaunimui „Jaunimo lyderių formavimas“ („Formacion de lideres juveniles“). Šiame projekte aš prisidėsiu administravimo prasme, nes be to, kad tiesiogiai dalyvausiu užsiėmimuose su vaikais, dalį dienos skirsiu visų projektų administravimo daliai (veiklos koordinavimas, finansų tvarkymas, ataskaitos... – bėgau bėgau nuo popierizmo, o dabar pati prisidedu prie popierių gamybos.). Nes šiuose projektuose yra labai daug neformalių dalykų, kuriuos reikią „įdėti“ į formą (dėl atskaitomybės ir kokybiškesnės veikos).

Šiuo metu fondo veikla apsiriboja vargšų kvartale pietinėje Cochabambos dalyje. Šio fondo galva, vadinkim taip, yra toje zonoje esančios parapijos kunigas, kuris ir duoda impulsą visos veiklos plėtrai. Kiti keturi iniciatoriai realiai dirba „normaliuose“ darbuose ir darbas fondo veikloje yra savanoriškas ir papildomas. Taigi, daugmaž manau dabar yra aišku kas ir kaip. Siūlau pažiūrėti siužetą iš nuotraukų apie fondo veiklą (čia kol dar savų neturiu).

Hmmm norėjau įkelti foto montažą apie fondo veiklą, tačiau leidžia įkelti video iki 100 MB, o mano turimas užima 140 MB. Jei kas turit minčių kaip galėčiau tą padaryti - parašykit ;)

Realiai veikla regione prasidės vasario mėnesį kartu su mokslo metų pradžia (šiuo metu yra moksleivių vasaros atostogos). Per šį likusį laiką reikia pabaigti planus ir pasiruošti veiklai. O nuo vasario – pas vaikus. Tada liepos mėnesį bus žiemos atostogos ir nuo rugpjūčio antras pusmetis iki lapkričo pabaigos. Kol kas galiu tik tiek papasakoti. O daugiau apie darbą ir jo ypatybes – nuo vasario ;)

Na gerai, o dabar patikrinsim ar atidžiai skaitėt – čia dar viena mūsų komandos nuotrauka. Ar nežiūrint aukščiau jau atpažįstat kas yra kas? Nes dabar kai jau ką pasakosiu vadinsiu vardais, taigi būtų neprošal atsiminti kas yra kas ;)



Šiam kartui tiek,
Iki!

P.S. visai ne į temą – savo miniatiūriniame kambaryje, jau turiu komodą!!! Nebereikia gyventi lagamine ;)

4 komentarai:

Unknown rašė...
Autorius pašalino šį komentarą.
Unknown rašė...

Sveika Mili,

Saunuole kad taip drasiai iskeliavai i visai tau nezinoma sali:)

Turbut lengvai ir greitai apsiprasi ir gerai praleisi laika Bolivijoj! Kiek domejausi pati, visos savanoriu programos pietu amerikoj yra mokamos, kaip tu issirinkai, kur ieskojei?

Milisentam rašė...

Sample? Hmmmm....
Bus vardas bus ir atsakymas ;)

Milisentam rašė...

Labas, Vaida ;)

ka cia keliausi tik po pazistamas zemes, reik ir kazka naujo apciuot ;)

Pagal Europos savanoriu tarnybos programa galima gauti finansavima savanoriavimo programoms ne tik Europoj, bet ir partneriu salyse (Pietu Amerika ir Vid. juros regionas). Bet as negavau, todel man pasiseke, kad sutikau zmogu is vieno fondo, kurie turi galimybe priimti savanorius ir suteikia jiems stoga ir maitinima. Taip cia ir patekau.

Tiek ziniu!