2011-08-10

APLEISTI VAIKAI, KURIEMS REIKIA PAGALBOS, KAD GALĖTŲ AUGTI IR TOBULĖTI SVEIKOJE APLINKOJE

Šilčiausi linkėjimai iš pietų pusrutulio. Pas mus žiema eina į pabaigą, sausra baigsis ir prasidės lietingas pavasaris. Dabar nors ir ne kalėdų metas pabandysiu pasibelsi į kiekvieno širdį ir paprašyti pagalbos mano mylimiausiems pupuliukams.

Primenu: Bolivijoje savanoriavau 2009 metais, šie 2011 m. man yra antri savanoriavimo metai šioje šalyje, per kuriuos labiau pažįstu žmones, jų vargus ir bėdas. Todėl likus mažiau nei dviems mėnesiams, bandau įgyvendinti vieną seniai jau kirbėjusią mintį – kad ne tik aš galiu padėti vaikams savo mokymu ir buvimu šalia, bet suteikti galimybę ir jums – pagelbėti jiems per atstumą. Tinka bet kokia parama, net ir 10 Lt. – už juos galėsiu nupirkti vaisių arba daržovių vienai šeimai visai savaitei. O už 20 Lt. – pieno miltelių su vitaminais mėnesiui.

Savo paramą galite pervesti į mano sąskaitą Svedbanke: MILISENTA MISEVIČIŪTĖ LT637300010077977804 nurodydami „parama vaikams“. Būsime labai dėkingi!

Spalio mėnesį visiems pranešiu apie vaikų džiaugsmus, kuriuos Jūs jiems suteiksite.

Ačiū!!!!

Milisenta

Reikalinga pagalba: drabužiai, batai, higienos reikmenys, mokyklinės priemonės, maisto produktai: pienas, avižinės kruopos, vaisiai ir pan.

Štai keletas vaikų istorijų:


Willian (8 metai), Richard (6 metai) González Pérez

Šie vaikai iš tradicinės skurdžios šeimos, tėvai neturi pastovaus ir saugaus darbo, todėl pajamos nereguliarios ir minimalios. Neturi savo namų, gyvena nuomojamame kambaryje. Didžiąją dalį dienos vaikai praleidžia vieni, nes tėvai ieško darbo. Tris kartus per savaitę broliukai padeda mamai turguje pardavinėti daržoves. Kai atlikinėjome rajone apklausa – mama paklausta ar vaikai kada nors dirba – atsakė kad ne. Vaikai neturi pastovaus maitinimo, rūbeliai purvini ir apiplyšę.

Rilva (10 metų), Jenny (8 metai), Celina (6 metai) Escalera Vásquez

Šios trys seserys gyvena su mama ir ligotu seneliu. Tėtis šeimą paliko prieš keletą metų. Mama dirba nepastoviuose darbuose, išvažiuoja į kitus departamentus, dukras palieka vienas su seneliu, kurį patį reikia prižiūrėti. Mama būna dažnai pasipuošusi, tvarkingai apsirengusi, bet mergaitėms neskiria nei pinigų, nei laiko, nei rūpinasi jų higiena, švariais drabužiais, maistu. Jie neturi tinkamų namų, nuolat krastosi iš vienų nuomuojamų namų į kitus. Anksčiau gyveno kambaryje be durų, dabar šalia baro, kuriame dirba mama. Vieta nesaugi, nes aplink nuolat pilna apgirtusių baro lankytojų.

Deysi (12 metų), Gabriel (10 metų) Muruchi Colque

Šie brolis ir sesė auga kartu su dar keturiais broliais dideliame skurde. Tėtis yra priklausomas nuo alkoholio, agresyvus ir neatsakingas. Smurtauja prieš žmoną ir vaikus. Mama viena rūpinasi vaikais, turi dirbti visą dieną, todėl vaikai gyvena vieni ir apleisti, neturi tinkamo maitinimo, aprangos ir higienos salygų.

José Luis (9 metai) y Miguel (7 metai) Carrasco

Šie vaikai iš didelės šeimos ir gyvena dideliame skurde. Tėtis alkoholikas, agresyvus ir neatsakingas, smurtauja prieš žmoną, kuri taip pat yra priklausoma nuo alkoholio. Vaikai kenčia nuo fizinio smurto, tėvai nesirūpina mityba, sveikata, higiena ir pan…

Nora (11 metų), Ismael (9 metai) y Maribel (6 metai) Muñoz Coca

Vaikai augantys tradicinėje vargingoje gausioje šeimoje. Tėvai neturi pastovaus ir saugaus darbo, neturi nuosavų namų, todėl tenka mokėti nuomą. Šeimos pajamas nepakankamos, kad užtikrintų pagrindines salygas vaikų augimui (maistas, higiena, sveikata). Nora su Ismaeliu į centrą ateina pakaitomis, nes vienas pasilieka prižiūrėti jaunesnių broliukų ir sesučių namuose. Maribel yra jau antoje klasėje, bet dar nepažįsta raidžių. Mergaitė visada ateina su ta pačia suknele.

Maribel (12 metų) y Jhovana (9 metai) López Sanga

Mergaitės iš tradcininės vargingos šaimos, turi daug brolių ir sesių. Tėvų pajamos neužtikrina saugios ir tinkamos aplinkos mergaičių auklėjimui. Tačiau abi yra labai protingos, stengiasi gerai mokytis, kad ateityje galėtų išlaikyti šaimą. Gyvena sunkiomis salygomis, kur labai sunku užtikrinti švarią aplinką.

Henri (10 metai) Medrano Vargas

Vienišos mamos vienturtis vaikas, kuris auga su ligotais seneliais, nes mama neskiria dėmesio vaikui. Kenčia dėl maisto, dėmesio, o ypač švelnumo trūkumo. Berniukas labai kūrybingas (kas reta tokioj aplinkoj), protingas, aktyvus, taip pat labai išdidus. Ši savybė, tikiuosi, jam padės ateityje pasiekti geresnį gyvenimą.


Leticia (6 metai) Lopez Ayma

Leticia yra vieno berniuko, kuris buvo mano prižiūrimoje klasėje 2009 m. sesuo. Žinojau, kad jo sesutė nekalba, nors tuo metu buvo jau ketverių metų. Šiemet nuvykau pažiūrėti kaip gyvena mano paaugę vaikai iš praėjusių metų darbo ir tuo pačiu aplankiau šią mergaitę. Ji vis dar nekalba, nors jai jau šešeri. Šeimoje dirba tik tėtis, šeštokas brolis eina į mokyklą, o mama nedirba ir lieka namuose su mergaite.

Aplankėme jau keletą gydytų, atlikome tyrimus, kad išsiaiskintume kokių bėdų turi mergaitė. Tyrimai vis dar procese, reikia aplankyti dar keletą institucijų, bet šiuo metu jau žinome, kad mergaitė turi vidinį kurtumą, nepakankamai išsivysčiusi fiziškai, protinį atsilikimą. Per šiuos likusius du mėnesius kol aš esu Bolivijoje, tikiuosi tyrimai padės nustatyti galutinę diagnozę ir parinkti jai tinkamą mokyklą.

Luzgarda (8 metai)

Mergaitė gyvena su mama ir sesute, kuri serga leukemija. Tėtis šeimą paliko jau seniai. Mama dirba visą dieną, kad galėtų išgyventi, todėl mergaitė dažniausiai būna viena. Neturi nuosavų namų, turi mokėti nuomą kiekvieną mėnesį.

Alison (9 metai) Pérez Chávez

Vaikas augantis gausioje ir vargingoje šeimoje, negauna reikalingo dėmesio ir rūpesčio iš tėvų, neturi savų namų, gyvena nuomojamame kambaryje.

Karen (6 metai) Guarachi Choque

Vaikas augantis gausioje ir vargingoje šeimoje, tėvai neužtikrina reikalingo dėmesio sveikam augimui. Neturi nuosavų namų, gyvena nuomojamame kambaryje.

Limber (7 metai) Sejas Terrazas

Vaikas augantis labai skurdžioje šeimoje.

1 komentaras:

FOTOLOBIS rašė...

Maldos bendrysteje, aciu uz Tavo tarnyste.